Woonbond


16-12-2008

Van der Laan stelt toezichthouder aan bij Woonbron

WWI-minister Van der Laan heeft bij de Rotterdamse corporatie Woonbron een externe toezichthouder aangesteld in verband met de perikelen rond de SS Rotterdam. Bovendien geeft hij Woonbron een aanwijzing om voor 1 maart 2009 een plan op te stellen voor de verder afbouw, exploitatie, financiering en verkoop van het stoomschip. Als het plan niet op tijd klaar is of onvoldoende van kwaliteit, zal Van der Laan de toezichthouder vragen het plan op te stellen.

Dat heeft Van der Laan half december bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. De minister oordeelt in de brief dat hij waardering heeft voor het project SS Rotterdam, maar dat het niet zo kan zijn dat een corporatie door een dergelijk project in liquiditeitsproblemen komt. 'Woonbron heeft in het afgelopen half jaar twee keer van een noodmaatregel gebruik moeten maken wegens acute liquiditeitsproblemen, waaraan de SS Rotterdam ten grondslag lag', aldus de minister.

Behalve een aanwijzing voor de afwikkeling van de SS Rotterdam geeft Van der Laan Woonbron dan ook een tweede aanwijzing om een plan op te stellen voor de financiering van Woonbron tot en met 2012. Ook dit plan moet voor 1 maart 2009 gereed zijn. Het moet volgens de minister leiden tot een gedegen financiering van de corporatie, zodat de financiële contituïteit wordt veiliggesteld en verlies van maatschappelijk gebonden vermogen wordt voorkomen.

Van der Laan neemt deze maatregelen omdat Woonbron de afspraken die in juli 2008 zijn gemaakt in het kader van bijzonder toezicht, niet is nagekomen. De SS Rotterdam is per 15 december niet voor 80 procent verkocht. Ook is Woonbron er niet in geslaagd een lening zonder WSW-borging aan te trekken voor de financiering van de SS Rotterdam. 'Het project SS Rotterdam mag groot en complex zijn, maar dergelijke ontwikkelingen binnen een half jaar acht ik niet vertrouwenwekkend', aldus de minister.