Senternovem


16-12-2008 | Meer steun voor bedrijven: uitbreiding WBSO en garantieregeling voor het MKB

Nu bedrijven ervaren dat het door de kredietcrisis lastiger is om krediet te krijgen, doen branche-organisaties als FME-CWM, VNO-NCW en MKB-Nederland een dringend beroep op de Nederlandse overheid om binnen de bestaande subsidie- en kredietregelingen extra mogelijkheden te creëren voor het Nederlandse bedrijfsleven. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken komt het bedrijfsleven tegemoet door de garantieregeling voor het MKB (BBMKB) uit te breiden. Bedrijven in het MKB hebben zo een betere kans op financiering van hun investeringsplannen. Ook heeft de minister voor 2009 20 miljoen euro extra WBSO-budget beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van ICT-oplossingen voor innovatieve diensten. Via de fiscale innovatie stimuleringsregeling WBSO kunnen bedrijven compensatie krijgen voor een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Het bedrag van 20 miljoen euro komt bovenop het WBSO-budget van 466 miljoen euro voor 2009. Momenteel vinden overleggen plaats over verdere tegemoetkomingen aan het Nederlandse bedrijfsleven. Uitbreiding BBMKB
Met de uitbreiding van de BBMKB-regeling staat EZ voor starters nu garant voor leningen tot 200.000 euro (was 100.000 euro). Verder breidt het ministerie van EZ de categorie bedrijven die een beroep op de BBMKB kan doen uit tot ondernemingen met maximaal 250 werknemers (was 100) en is het maximale garantiebedrag per bedrijf verhoogd van 1 miljoen tot 1,5 miljoen euro.

Uitbreiding WBSO
Vanaf 1 januari 2009 kunnen bedrijven een beroep doen op de WBSO voor het ontwikkelen van programmatuur die bestaande ICT-componenten op een technisch nieuwe wijze integreert of laat samenwerken. Deze programmatuurprojecten kwamen tot nu toe niet voor ondersteuning in aanmerking. Het ministerie van Economische zaken stelt voor deze ICT-uitbreiding in 2010 69 miljoen euro extra beschikbaar en voor 2011 115 miljoen euro.

Meer informatie

BBMKB: Besluit Borgstelling MKB Kredieten