Vesteda


Gunning kernwinkelgebied Leidsche Rijn Centrum definitief 16 december 2008
Gemeente Utrecht gunt ontwikkeling definitief aan combinatie Fortis Vastgoed Ontwikkeling/Vesteda

De gemeente Utrecht heeft vandaag de ontwikkeling van het kernwinkelgebied Leidsche Rijn Centrum definitief aan de combinatie Fortis Vastgoed Ontwikkeling/Vesteda gegund. De gunning vloeit voort uit de reguliere Europese aanbesteding. Op 13 mei 2008 werd de ontwikkeling van één van de grootste retail- en multifunctionele gebiedsontwikelingsprojecten in Nederland al voorlopig gegund, maar met de ondertekening van de overeenkomst is de definitieve gunning nu een feit.

Vertrouwen
"We zijn zeer verheugd met het in ons gestelde vertrouwen van de Gemeente Utrecht door het project definitief aan ons te gunnen.", aldus Huub Smeets CEO van Vesteda en Foppe Kooistra, CEO Fortis Vastgoed Ontwikkeling. "De gunning is een mooie bekroning op ons werk van de afgelopen maanden. Ons doel is om van Leidsche Rijn Centrum, als de centrale locatie in Nederland, een plek te maken waar mensen graag komen en trots op zijn. Niet alleen om te winkelen, maar ook om te wonen, te werken en te recreëren."

Een nieuw centrum voor Utrecht
Het kernwinkelgebied is het eerste deel van Leidsche Rijn Centrum dat gerealiseerd gaat worden en beslaat circa 150.000 m2 aan centrumfuncties. Dit gebied wordt het "hart" van het centrum met winkels, terrassen, horeca en andere commerciële voorzieningen. Daarnaast worden in dit gebied circa 800 woningen gerealiseerd en komt er ongeveer 13.000 m2 kantoorfunctie. Door het hoogteverschil, dat veroorzaakt wordt doordat Leidsche Rijn Centrum deels over de overkapte A2 wordt gebouwd, ontstaat een afwisselend winkelgebied. Een belangrijke winkelstraat wordt gevormd door een circa 12 meter brede voetgangerszone, die oploopt van de Grauwaartsingel naar de overkapping van de A2. Dwars hierop liggen brede winkelstraten (voetgangersgebied) waarvan een aantal uitkomt op het stadsplein; een ruimte voor onder meer terrassen en de markt. Het overgrote deel van het parkeren wordt opgelost in parkeergarages onder het verhoogde maaiveld. Het laden en lossen vindt plaats in een grote, niet-openbare, ondergrondse laad- en losstraat onder het kernwinkelgebied. In totaal komt er in het nieuwe stadscentrum circa 45.000m2 retail, waarvan circa 30.000m2 door Fortis Vastgoed Ontwikkeling/Vesteda Project zal worden ontwikkeld en gerealiseerd. De start bouw van de eerste fase vindt plaats in 2010.

Europese historische stad
De plannen van Fortis/Vesteda zijn gebaseerd op de visie van Jo Coenen, de stedenbouwkundige van het Masterplan, waarbij de typische Europese historische stad als inspiratiebron is gebruikt, een stad met een hoge ruimtelijke kwaliteit en een keur aan architectuurstijlen. Vijf architectenbureaus: DOK Architecten (Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol), AWG Architecten (Christine de Ruijter), Cruz y Ortiz Arquitects (Antonio Cruz), Hans Kolhoff , Geurst&Schulze (Jeroen Geurst) en Landschapsburo Lubbers (Peter Lubbers) hebben het Masterplan uitgewerkt in een samenspel van gebouwen en openbare ruimte. Door de menging van stijlen en invloeden levert dit een verrassend, hoogwaardig en leefbaar centrum op.

Stedelijk en levendig
Het plan van Fortis/Vesteda kenmerkt zich door gesloten bouwblokken van vijf tot acht lagen hoog, met op de begane grond ('de plint') ruimte voor winkels, horeca, commerciële voorzieningen en kantoren. Op de bovengelegen verdiepingen worden voornamelijk appartementen gerealiseerd die uitkijken op groene binnenterreinen. De bouwblokken worden architectonisch "opgeknipt" in kleinere panden zodat een centrumstedelijke uitstraling met aandacht voor de menselijke maat ontstaat. Conform de Visie "Het Levende Centrum" en het Masterplan Leidsche Rijn Centrum worden de ingangen van de woningen tussen de winkelpuien opgenomen. Op deze manier houdt het gebied ook buiten winkeltijden een levendige uitstraling. De architectuur van de gebouwen is redelijk klassiek met hoogwaardige materialen en aandacht voor detaillering. De gebouwen worden veelal opgebouwd uit een natuurstenen plint, een bakstenen middenstuk en een variatie in dakbeëindiging waardoor ruimte wordt gemaakt voor bijzondere woningen. In overleg met de gemeente zal de culturele component extra aandacht krijgen.

Duurzaamheid
In het planconcept van Fortis/Vesteda is ruim aandacht besteed aan de ontwikkeling van een duurzaam stedelijk gebied. De duurzaamheid wordt integraal aangepakt. Centraal daarbij staat het creëren van een complete leefomgeving en een krachtige stedenbouwkundige structuur, die het vermogen heeft om de dynamiek van de toekomst op te vangen. Daarbij wordt er niet alleen vanuit energie, maar ook naar de duurzaamheidsaspecten gekeken van materiaalgebruik, afval, water, multimodale bereikbaarheid, mensen, gemeenschap, economie, landschap en openbare ruimte, gebouwen, ecologie en welzijn.

Auteur: Romain Groenen