CDA

Maria Martens: "Sarkozy, de juiste man, juiste plaats, juiste tijd"

"Het Franse voorzitterschap was uniek in uitstraling en daadkracht."

"Het is nog nooit vertoond dat zoveel langslepende gevoelige dossiers onder één voorzitterschap afgerond konden worden. Als ik alleen al denk aan het klimaat- en energie-pakket, de werktijdenrichtlijn, het assistenten statuut dat al dertig jaar sleept en het vlottrekken van de impasse rond het Verdrag van Lissabon", aldus Maria Martens.

Europa werd in de korte tijd van het Franse voorzitterschap geconfronteerd met drie grote crises. Martens: "Dat er een gemeenschappelijke Europese reactie op de oorlog in Georgië, de financiële crisis, en de voedselcrisis tot stand is gekomen is te danken aan het leiderschap van Sarkozy. Terecht dat er in het debat ter afsluiting van het Franse voorzitterschap door nagenoeg het hele Parlement vol lof hierover is gesproken en vooral ook over zijn leiderschap."

Maria Martens: "ik denk dat het succes van Sarkozy mede gelegen is in zijn respect voor de democratie. Hij heeft oog voor verschillen. Door respect te hebben voor verschillende visies, door goed te luisteren en zijn krachtig leiderschap is Sarkozy in staat geweest moeilijke, maar hoognodige compromissen te sluiten".

---