CDA

CDV: 'De kracht van zelfbeperking'.

Minister Donner neemt in boekhandel Verwijs de CDV-uitgave âde kracht van zelfbeperkingâ in ontvangst, uit handen van historicus James Kennedy, een van de gastredacteuren van de uitgave, en CDV-hoofdredacteur Marcel ten Hooven.

De grondlijn van de bundel is dat zowel de economie als de tolerantie gebaat is bij meer zelfbeheersing. In de economie heeft een gebrek aan zelfbeheersing de kredietcrisis veroorzaakt. De tolerantie lijdt onder ongeremdheid in de omgang met elkaar. Onze vrijheid wordt zo eerder een lust dan een last. Ten Hooven, Kennedy en historisch econoom Bas van Bavel, een van de andere auteurs, lichtten hun bijdrage aan de bundel nader toe.

Minister Donner zei dat de Tweede Kamer het debat over de kredietcrisis op een verkeerde wijze voert. Een beperkt vrijheidsbegrip en een zwart-witbeeld over de tegenstelling tussen markt en overheid beheersen volgens hem dat debat. âWe miskennen het feit dat de werkelijke morele keuzen in de samenleving worden gemaakt en dat we die verantwoordelijkheid aan de markt noch aan de overheid kunnen overlaten.â

Volgens Bas van Bavel, hoogleraar economische en sociale geschiedenis, is het nodig het beeld van de Gouden Eeuw als economische bloeiperiode te herzien. Voor een eerlijke verdeling van welvaart en een duurzame ontwikkeling is de vorming van vrije associaties van burgers in de Middeleeuwen van groter belang geweest. In de Gouden eeuw nam de sociale polarisatie en de ongelijkheid sterk toe. Ook nu is op nationale en Europese schaal een tegenwicht aan maatschappelijke organisaties voor marktwerking geboden, meent Van Bavel.

James Kennedy schetste een beeld van de veranderende Nederlandse verhouding tot tolerantie. Hij hekelde het gebrek aan zelfreflectie bij burgers en media die met grof taalgebruik en stigmatiserende reportages steevast de schuld bij de ander leggen. Het is volgens hem geboden dat mensen juist de vrijheid en de ruimte van de ander bewaken en desnoods verdedigen.

De bundel bevat onder meer bijdragen van Piet Hein Donner, Marcel ten Hooven, Peter Nijkamp, Bas van Bavel, Hans Smits, Jos de Beus, Antoine Bodar, Willem Schinkel, Halleh Ghorashi, Maurits Berger, Onno Ruding en interviews met Wim van de Donk & Paul Schnabel, Ad Alblas & Abraham Soetendorp.

Marcel ten Hooven, James Kennedy, Peter Nijkamp & Frank van den Heuvel (red): De kracht van zelfbeheersing. Winteruitgave van Christen Democratische Verkenningen. Uitgeverij Boom: Amsterdam. 312 pp. De uitgave is verkrijgen bij boekhandel Verwijs (Passage 39, Den Haag. 070-3114848) of bij uitgeverij Boom (bdc@bdc.boom.nl) voor EUR 18,50.
---