Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5. December

Minister Van der Laan bij viering naturalisatieceremonie in Rotterdam

16-12-2008

'Door samen te werken, door soms compromissen te sluiten en door elkaar als gelijken te behanden is dit land geworden tot wat het nu is. Een land waar vrijheid en democratie met hoofdletters worden geschreven, een land waar je kunt zijn zoals je wilt zijn en daardoor een land waarin het heel prettig is om te leven. Ik hoop van harte dat ook u met volle overtuiging deelneemt aan alle aspecten van onze samenleving. Met net zo veel overtuiging als u ervoor heeft gekozen om Nederlander te willen zijn. Ik wens u in elk geval een heel mooie toekomst in ons land, uw land.'

Met deze woorden heette minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie gisteren ruim 60 nieuwe Nederlanders welkom tijdens de naturalisatieceremonie in het Rotterdamse stadhuis. In het hele land vierden nieuwe Nederlanders het verkrijgen van het Nederlandse staatsburgerschap.

Sinds 1 januari 2006 zijn gemeenten verplicht een naturalisatieceremonie te organiseren. Voor het eerst is de landelijke naturalisatiedag gehouden op 15 december. De vorige datum (24 augustus) kwam niet goed uit omdat deze dag midden in de zomervakantie viel. Voor de nieuwe datum is gekeken naar een dag met een feestelijke betekenis. Unaniem is eerder dit jaar gekozen voor 15 december, Koninkrijksdag. Op 15 december 1954 werd het Koninkrijkstatuut getekend, waarin de verhoudingen tussen Nederland en haar overzeese gebieden zijn geregeld.

Zie ook


* Toespraak Van der Laan

Dossiers


* Integratie