Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5. December

'We willen de ziel van de Crooswijk behouden'

16-12-2008

Minister Van der Laan bezocht maandag 15 december 2008 de Rotterdamse krachtwijken Crooswijk en het Oude Noorden. Om zoveel mogelijk van de wijken te zien gebeurde dat met de fiets. Op verschillende locaties kreeg de minister toelichting op projecten en initiatieven van bewoners.

Een van de bewonersinitiatieven in Crooswijk is het oprichten van een Jamin-monument. In Crooswijk stond bijna honderd jaar de snoep- en ijsfabriek Jamin. Het bedrijf was de belangrijkste werkgever in de wijk. De fabiek stopte de productie in 1972 en in 1980 is het pand, dat tussen de Hugo de Grootstraat en de Generaal van der Heijdenstraat lag, gesloopt. Enkele Crooswijkers willen een Jamin-monument oprichten en zo een belangrijk aspect van de geschiedenis van de wijk weer levend maken.

Tentoonstelling
'Crooswijk verandert op het moment behoorlijk. Met ons project willen we de ziel van de wijk laten zien, en herinneringen vasthouden. Zowel voor de oude als voor nieuwe bewoners', aldus een van de initiatiefnemers. Behalve een monument willen ze ook een tentoonstelling organiseren, een Jaminfabriek-wandeling opzetten en in maart wordt een grote reünie voor oud-werknemers van de fabriek gehouden. Het Historisch Museum gaat een tentoonstelling aan Jamin-producten wijden.

Minister Van der Laan is erg positief over dit bewonersinitiatief. 'Geschiedenis is een hobby van me. Er zijn vast heel veel mooie verhalen te vertellen over de Jamin-fabriek en de wijk. Bovendien is het een positief onderwerp, want de snoepjesfabriek heeft jarenlang vele kinderen blij gemaakt.'

Keuken-Koken-Kijken
In Oud Noord bezocht de minister onder meer winkelgebied Zwaanhals. Woningcorporaties en de gemeente proberen de economie in dit gebied te verbeteren door winkelpanden op te kopen, deze te renoveren en te verhuren aan speciaal geselecteerde, startende ondernemers. In Zwaanhals zijn sinds kort nieuwe winkeliers gekomen die onderdeel uitmaken van het thema 'Keuken-Koken-Kijken'. Rotterdam legt bij de wijkaanpak verder veel nadruk op het kindvriendelijk maken van de wijken.

Zie ook:


* Fotoreportage wijkbezoek Rotterdam Oud Noord

Dossiers


* Krachtwijken