Vlaamse Overheid

een Nederlandstalige kleuterklas voorbereid worden op de lagere school

Alle kinderen zullen minstens één jaar in een Nederlandstalige kleuterklas voorbereid worden op de lagere school

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

dinsdag 16 december 2008
Vanaf 1 september 2010 kunnen zesjarigen pas starten in het eerste leerjaar van een Nederlandstalige basisschool als ze voordien een jaartje Nederlandstalig kleuteronderwijs gevolgd hebben. De directies van het gewoon basisonderwijs passen daarom vanaf 1 september 2009 hun inschrijvingsvoorwaarden aan. De Vlaamse regering keurde deze nieuwe toelatingsvoorwaarden samen met de engagementsverklaring voor ouders definitief goed. Het schoolreglement zal vanaf dan ook een engagementsverklaring bevatten met wederzijdse afspraken tussen school en ouders over het oudercontact, aanwezigheden, individuele begeleiding en een positief engagement t.o.v. het Nederlands. Deze maatregelen sluiten aan bij het talenbeleid dat minister van Onderwijs Vandenbroucke hoog op de agenda heeft geplaatst van de basis- en secundaire scholen.

Minister Frank Vandenbroucke: "Kinderen die weinig of geen Nederlandstalig onderwijs gevolgd hebben, starten met taal- en leerachterstand in het eerste leerjaar van het Nederlandstalig basisonderwijs. Deze achterstand valt later nog moeilijk weg te werken. Daarom willen we alle zesjarige kinderen al een jaartje onderdompelen in het Nederlandstalige kleuteronderwijs vooraleer ze de stap naar het eerste leerjaar zetten. Ook ouders trekken we mee in bad. We vragen hen naast aanwezigheid op het oudercontact o.a.een positief engagement tegenover het Nederlands."

Om alle kinderen een goede basis Nederlands te geven bij de start van het eerste leerjaar van het Nederlandstalig basisonderwijs moeten ze minstens 220 halve dagen aanwezig geweest zijn in een Nederlandstalige derde kleuterklas. Ouders moeten met deze nieuwe toelatingsvoorwaarde rekening houden als ze hun kind vanaf 1 september 2009 willen inschrijven voor het eerste leerjaar (schooljaar 2010-2011). Dat is een maatregel die oorspronkelijk door de Brusselse Rondetafelconferentie werd gesuggereerd, maar die nu uitgebreid wordt voor heel Vlaanderen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die geen of nauwelijks kleuteronderwijs gevolgd hebben, met een grote achterstand starten in het eerste leerjaar, zeker als ze niet vertrouwd zijn met de onderwijstaal. Wanneer ouders deze verplichting niet kunnen waarmaken (bv. wanneer ze terugkomen uit het buitenland) zullen de kinderen een taaltoets kunnen afleggen.

Daarnaast willen we ouders meer betrekken bij de school met de invoering van de engagementsverklaring. Ouders die interesse tonen voor wat er in de klas gebeurt, geven een positieve stimulans aan hun kinderen en de school om zich voluit in te zetten. Vanaf schooljaar 2010-2011 zal elk schoolreglement van een basis- en secundaire school een engagementsverklaring bevatten. Het gaat om wederzijdse afspraken tussen school en ouders. Afspraken rond oudercontact, voldoende aanwezigheid, vormen van individuele leerlingenbegeleiding en een positief engagement t.o.v. de onderwijstaal zullen verplicht deel moeten uitmaken van het schoolreglement. De drie eerste engagementen worden verder uitgewerkt op het niveau van de scholengemeenschap, het vierde engagement komt er in samenwerking met de lokale overlegplatforms (LOP).

Zowel de verplichte derde kleuterklas als de engagementsverklaring sluiten aan bij het talenbeleidsplan "De lat hoog voor talen in iedere school. Goed voor de sterken, sterk voor de zwakken" dat minister Vandenbroucke in februari 2007 lanceerde. Sindsdien staat het talenbeleid hoog op de agenda bij de basis- en secundaire scholen. Zowel de beheersing van het Nederlands, als het aanleren van vreemde talen staan hierbij centraal. In bijlage vindt u een recente stand van zaken van de initiatieven die lopen.

Minister Vandenbroucke lanceerde vandaag ook een nieuw informatie- en communicatieplatform voor taalleraren. Taalleraren die op zoek zijn naar inspirerende praktijkvoorbeelden, interessante artikels, nascholingen, websites of software kunnen voortaan terecht op www.delathoogvoortalen.be Dit informatie- en communicatieplatform voor taal en onderwijs ondersteunt leraren van het basis- en secundair onderwijs in hun talenonderwijs. Na registratie kunnen ze ook eigen materiaal toevoegen onder het wakende oog van KlasCement en een moderatorengroep.

Minister Vandenbroucke: "Talenbeleid staat al geruime tijd hoog op de agenda van de basis- en secundaire scholen. Een goed talenbeleid voor alle leerlingen kunnen we maar voeren als iedereen er samen voor gaat. Leraren komen via het nieuwe informatie- en communicatieplatform met elkaars praktijk in contact en vinden links naar interessante informatie, nascholingen en websites. Zo kunnen ze hun taallessen nog boeiender, efficiënter en dynamischer maken en de lat voor talen hoog genoeg leggen."

In bijlage vindt u een stand van zaken van het talenbeleid en de powerpointpresentatie die de minister gebruikte tijdens de persconferentie.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Leen Muys, persmedewerker kabinet Vandenbroucke (Onderwijs) Tel: 02 552 68 50
GSM: 0479 42 44 23
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be