Gemeente Amsterdam



Afname zwerfvuil in Amsterdam

16 december 2008
-
Sharda Balgobind

Ten opzichte van 2007 is er in 2008 sprake van minder zwerfvuil in Amsterdam. In twaalf stadsdelen is de hoeveelheid zwerfvuil afgenomen, zo blijkt uit metingen. De extra inzet van stadsdelen werpt zijn vruchten af. In de andere twee stadsdelen, die nog ruime voldoendes scoren, is de hoeveelheid nagenoeg gelijk gebleven. Dat blijkt uit de rapportage `Zwerfvuil in de stad', die is gemaakt op verzoek van de Amsterdamse gemeenteraad.

Voor deze rapportage is bestudeerd hoe schoon de stad is. Hoeveel zwerfvuil is er per stadsdeel en hoe schoon beoordelen Amsterdammers hun stad. Daarbij is gekeken naar feiten en beleving die per stadsdeel naast elkaar zijn gelegd. Het blijkt dat er geen sterke verbanden zijn tussen de objectieve en de subjectieve metingen. Mogelijke verklaring is dat inwoners ook andere zaken dan zwerfvuil in hun oordeel over de netheid van hun stadsdeel betrekken. Desondanks scoren alle stadsdelen ook in de beleving van Amsterdammers een voldoende.

De methode om te bekijken hoe schoon de Amsterdamse stadsdelen zijn, is de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld. Dit is de zogeheten zwerfvuilmeting. Sinds 2003 meten de stadsdelen gezamenlijk, tegelijkertijd en volgens eenzelfde methode, hoe schoon de stadsdelen zijn. Op deze manier kunnen de resultaten worden vergeleken en krijgen stadsdelen informatie over hoe schoon het is in de verschillende wijken en buurten. Dit gebeurt nu tweemaal per jaar. De Dienst Onderzoek en Statistiek verzorgt de tellingen, de Dienst Ruimtelijke Ordening analyseert de resultaten.

Naast de zwerfvuilmeting wordt ook bestudeerd, hoe Amsterdammers de schoonheid en netheid in hun omgeving beoordelen. Daarbij gaat het dus om de beleving, niet om de feiten. De gemeente wil graag weten wat Amsterdammers van hun omgeving vinden.

Dat gebeurt in de jaarlijkse `Monitor Leefbaarheid en Veiligheid' en tweejaarlijks in `Wonen in Amsterdam'.

Pb-253