Gemeente Beek


Beek ontwikkelt eerste duurzame wijk in Limburg

Primeur voor Millenniumgemeente

Gistermiddag heeft wethouder Bijen van de gemeente Beek een intentieovereenkomst getekend met deputé Noël Lebens van de Provincie Limburg om te komen tot een eerste duurzame woningbouwlocatie in Limburg. Dit nieuwbouwproject is gepland op het terrein van de voormalige LTS Groenewald, gelegen op de hoek van de Vondelstraat - Dr. Beckerstraat in de wijk Proosdijveld te Beek.

Foto: Ondertekenen van de intentieverklaring.

De gemeente Beek heeft het voornemen om op deze locatie energieneutrale woningen te bouwen. In totaal zijn daar 30 à 40 nieuwbouwwoningen gepland met een EPC-norm tussen de 0,2 en 0,4 (woningen met een EPC-norm van 0,4 of lager worden energieneutraal genoemd). De gemeente werkt bij de realisatie hiervan samen met de Provincie Limburg. Bijvoorbeeld door de inzet van het door de Provincie beschikbaar gestelde instrument 'Duurzaamheidsprofiel op Locatie'. Met dit instrument kan de duurzaamheid van de huidige wijk Proosdijveld beoordeeld worden en de vooruitgang worden gemeten. De gemeente en Provincie willen dat de wijk in 2010 voor duurzaamheid minimaal het rapportcijfer 8 haalt.

Naast de herontwikkeling van de genoemde LTS locatie is er nog een tweetal initiatieven in Beek waarbij duurzaamheid een belangrijk thema is. Een van deze initiatieven is de herontwikkeling van de locatie van uitgeverij Segment aan de Peter Treckpoelstraat. Het betreft de bouw van 12 woningen voor vitale senioren. De initiatiefnemers Zhomer en Triodos kiezen voor 'integrale duurzaamheid' op de genoemde locatie. Deze integrale duurzaamheid moet zich uitdrukken in ruimtelijke kwaliteit, toekomstwaarde, leefkwaliteit en innovatie. Een ander initiatief betreft de herontwikkeling van het OLV-plein door woningstichting ZO Wonen. In dit plan gaat het om de realisatie van 41 zorgwoningen waarbij duurzaamheid in het ontwerp van de woningen en de omgeving een belangrijk thema is. Ook voor deze initiatieven heeft de gemeente gisteren een intentieovereenkomst met de initiatiefnemers getekend.

Duurzaamheid in Beek

In de gemeente Beek staat duurzaamheid hoog op de agenda. Het collegeprogramma 2006-2010 staat helemaal in het teken van duurzaamheid in de meest brede zin. Duurzaam ontwikkelen zien we terug in de programma's "Ruimtelijk ontwikkelen, bouwen en wonen: kwaliteit en identiteit" en "Natuur, landschap en milieu: groen en blauw als verbinding" uit de programmalijn "Duurzaam leefbaar". Bovendien heeft de raad eind september 2008 uitgesproken dat de gemeente Beek voortaan een Millennium gemeente is. Een 'Millennium gemeente' is een gemeente die een bijdrage levert of wil leveren aan het mee realiseren van de Millenniumdoelen en die bewust wil uitdragen door Millennium gemeente te zijn. Klimaatbeleid is een van de drie pijlers waarmee de gemeente haar Millenniumbijdrage wil realiseren. Met name in relatie tot Millenniumdoel 7: "Er leven meer mensen in een duurzaam milieu".

Duurzaamheid in Limburg

Ook bij de Provincie Limburg staat duurzaamheid hoog op de bestuurlijke agenda. Gedeputeerde Staten hebben de wens uitgesproken twee duurzame wijken te ontwikkelen in Limburg: de eerste betreft de voormalige LTS locatie in Beek. De wens tot het realiseren van een duurzame woningbouwlocatie komt voort uit het Coalitie akkoord 2007-2011 van de Provincie Limburg. In het programma "Investeren in steden en dorpen" en het programma "Bereikbaar en duurzaam Limburg" is de uitwerking van het coalitieakkoord nader beschreven.