Hulp aan het slachtoffer huiselijk geweld gegarandeerd

16/12/2008 17:05

VNG

De VNG stelt voorop dat hulp aan het slachtoffer in alle gemeenten hoe dan ook gewaarborgd is. Hetzij via de noodopvang voor het slachtoffer hetzij doordat met het tijdelijk huisverbod de dader uit huis wordt geplaatst. Het opleggen van het verbod is een extra bevoegdheid die de burgemeester kàn inzetten om huiselijk geweld te bestrijden. Om het succesvol toe te passen is het noodzakelijk dat zowel de veiligheid van betrokkenen als het hulpverleningstraject gewaarborgd zijn. Een meerderheid van de gemeenten voert het tijdelijk huisverbod per 1 januari in. De overige gemeenten volgen per 1 februari of 1 maart.

De VNG reageert hiermee op diverse uitlatingen in de pers waarin verondersteld wordt dat de helft van de gemeenten niet klaar is voor de invoering van het tijdelijk huisverbod per 1 januari aanstaande. Het opleggen van een tijdelijk huisverbod is een extra bevoegdheid voor de burgemeester om (dreigend) huiselijk geweld te bestrijden. Het kan ingezet worden naast de bestaande middelen als opsluiting en strafrechtelijke vervolging van de dader. In de huidige situatie wordt het slachtoffer opgevangen in de noodopvang. Bij de oplegging van een tijdelijk huisverbod is het de dader die gedurende 10 dagen zijn huis niet in mag. Ook mag hij geen contact opnemen met zijn gezin. Het slachtoffer en kinderen blijven in het huis wonen. En een interventieteam start gedurende de tien dagen een hulpverleningstraject waarbij dader en het gezin werken aan de onderliggende problemen.

Om een tijdelijk huisverbod succesvol in te kunnen zetten, is het noodzakelijk dat zowel de openbare orde als de hulpverlening goed geregeld zijn. De handhaving van de openbare orde wordt door alle gemeenten individueel geregeld. Het hulpverleningstraject wordt georganiseerd vanuit 35 centrumgemeenten. Daar worden interventieteams ingesteld die hulp bieden aan dader, slachtoffer en hun eventuele kinderen om nieuwe situaties van huiselijk geweld te voorkomen.

Het heeft pas zin om het tijdelijk huisverbod in te zetten als het hulpverleningstraject goed geregeld is. Goed opgeleide hulpofficieren, samenwerking van centrumgemeenten met hulpverleningsinstellingen en politie, en de afstemming met ander gemeenten in de regio's is daarbij onontbeerlijk. Daarom heeft de meerderheid van de centrumgemeenten aangeven op 1 januari te kunnen starten. Andere centrumgemeenten laten weten dat ze per 1 februari of 1 maart kunnen starten.

Den Haag, 16 december 2008








Vereniging Nederlandse Gemeenten