Unicef-ambassadrice Mia Farrow bezoekt Congo 16 december 2008, Congo - Unicef-ambassadrice Mia Farrow is drie dagen op bezoek geweest in de Congolese provincie Noord-Kivu, een gebied dat de afgelopen maanden weer ernstig is getroffen door vele gevechten en plunderingen. In totaal zijn één miljoen mensen in Noord-Kivu ontheemd geraakt, oftewel 20 procent van de bevolking.

Unicef-ambassadrice Mia Farrow bezoekt een kamp voor ontheemden in Kibati. Foto: Unicef
Unicef-ambassadrice Mia Farrow bezoekt een kamp voor ontheemden in Kibati. Foto: Unicef

Mia Farrow kon in Congo met eigen ogen de aangerichte schade en emotionele impact van de conflicten aanschouwen. "Ik ben hier om beter te begrijpen hoe mensen met deze crisis omgaan", zegt Mia Farrow. "Het is opbeurend en hoopgevend om te zien hoe Unicef haar uiterste best doet om de mensen te ondersteunen". In de stad Kayna bezocht Mia Farrow een voedingscentrum dat door gelegerde groeperingen is geplunderd. "Op 11 november zat dit centrum nog vol met zieke en ondervoede kinderen", merkt ze ongelovig op. Nu staat het leeg. Honderd gewapende mannen hebben de kinderen overvallen en verjaagd en het weinige voedsel dat er was meegenomen.

Mia Farrow geeft een vitamine A supplement aan een kind. Foto: Unicef Mia Farrow geeft een vitamine A supplement aan een kind. Foto: Unicef

Mia Farrow sprak ook met bezorgde ouders in Rutshuru, een stad die nu in handen is van rebellen. Voor het tweede jaar op rij moet het schooljaar voor duizenden kinderen worden onderbroken. "Zelfs scholen worden geplunderd. Alle materialen zijn meegenomen", legt één van de ouders uit.

In kampen die speciaal zijn opgezet voor ontheemde mensen kreeg Mia Farrow de kans om het werk van Unicef en haar partners te zien. "Ik ben erg blij dat ik hier met Unicef ben. De Unicef-staf werkt hier dag en nacht om de noodsituatie onder de aandacht te brengen".