FloraHolland


Bolbloemenbericht week 50

FLORAHOLLAND (16 december 2008) - De winter doet fors haar intrede met lastige sneeuwval in steeds grotere delen van Europa. De afzetmarkt naar Engeland staat onveranderd dik in de min vanwege de kredietcrisis en devaluatie van de Pond. Inmiddels worden ook de economische gevolgen in Oost Europa steeds duidelijker voelbaar. Ook daar zorgt een steeds hardere Euro versus de plaatselijke valuta in toenemende mate voor een rem op de afzetgroei. Al met al zorgelijke ontwikkelingen aan het einde van het bloemrijke jaar. Dat staat namelijk onveranderd helder genoteerd: we hebben met de gehele keten wederom een (geringe) stuksgroei weten te verwerken in het afgelopen jaar.
In de verslagweek hebben we bij de bolbloemen te maken met een aanvoergroei van 20 procent ten opzichte van een week eerder. Dat was direct merkbaar in de prijsvorming. Die lag voor de ruim 32 miljoen bolbloemen 3 centen lager op een nog steeds redelijk gemiddelde van EUR 0,30 per stuk. In de staart van het jaar is die stuksgroei ten opzichte van vorig jaar fors aan het verminderen. Een aantal broeiers hebben de kassen wat kouder gelaten (amaryllis) of hebben er fors minder geplant (lelie, tulp) als gevolg van de slechte decembermaand van voorgaande jaren. Deze week stonden er 25 procent minder bolbloemen dan vorig jaar en gelukkig komen de prijzen nu 4 centen hoger uit.
Voor de laatste twee weken van dit jaar mag, naast het feit dat het geen volledige weken zijn door de feestdagen, worden verwacht dat de prijsvorming niet om over naar huis te schrijven zal zijn. Daarvoor zijn de weersverwachtingen te slecht en is de marktsituatie te ongunstig. Van de andere kant is het zo dat de feestdagen gunstig in de week vallen en dus kan er mondiaal lang worden genoten van een feestelijke bos bolbloemen op de Kerst- en Nieuwjaarstafels.

Tulpen:
De tulpenaanvoer komt nu volop los, maar ligt ook in de verslagweek nog altijd ruim 35 procent lager dan vorig seizoen. De aanvoer groeide ten opzichte van vorige week met 52 procent tot nu concernbreed bijna 13 miljoen stuks. Die maakten gemiddeld EUR 0,18 en dat was een kleine stuiver minder dan de week ervoor. Echter bijna 6 centen beter dan vorig jaar en dat scheelt toch een forse slok op de Kerstborrel. De kwaliteit is erg goed.

FloraHolland vestiging Aalsmeer noteerde ook deze week veel minder tulpen voor de klok dan vorig jaar. De gemiddelde prijs ligt wel een stuk hoger. Naar het einde van de week zagen we de aantallen flink toenemen ten opzichte van het begin van de week. In de prijs was dit heel goed merkbaar. Maandag was de prijs nog EUR 0,22. Op de vrijdag daalde deze naar gemiddeld ruim EUR 0,14. De duurste tulp werd: `Red Princess' die aan de EUR 0,50 kwam. Ook zwaar wit, rood en geel liepen goed. Die laatste kleurgroep was wat dat betreft opvallend, omdat bij veel jaarrondbloemen deze gele kleuren juist zwaar onder druk stonden. Het heeft te maken met het totale aanbod van deze kleurgroep bij de tulpen.

FloraHolland vestiging Rijnsburg ziet de aanvoer van tulpen steeds verder toenemen. We noteerden een flinke toename van de dubbelbloemige tulpen. Ook meer exclusievere soorten zijn in week 50 voor de klok verschenen. De middenprijs toonde een wisselend beeld. Maandag kwam de middenprijs uit op EUR 0.20, terwijl er vrijdag slechts EUR 0,15 betaald werd. Over de hele week genomen kwam de middenprijs uit op EUR 0.172. Dat is nog altijd EUR 0.05 meer dan vorig jaar, maar de grote vraag naar tulpen moet nog starten.

FloraHolland vestiging Naaldwijk zag een verdubbeling van de aanvoer op klok Naaldwijk ten opzichte van vorige week. Toch hadden we ruim 800.000 stelen minder dan vorig jaar. Dat zorgde voor een stabiele week middenprijs van bijna EUR 0,18. De hoogste prijs werd gerealiseerd op maandag toen een partij `Maureen' EUR 0,53 opbracht. Verder is wit een goedbetaalde kleur op klok Naaldwijk. Opvallend was het kleine aanbod van gele tulpen. Voor `Strong Gold' is het nog wat vroeg, maar ook de `Good-old' `Yokohama' werd beperkt aangeboden op klok Naaldwijk. Met als resultaat een middenprijs die vrijdag tegen de EUR 0,25 lag. Hier liggen kansen voor de broeiers!

Lelies:
De aanvoer van de Longiflorums steeg concernbreed fractioneel naar 880.000 stelen. Die brachten gemiddeld EUR 0,42 op en dat was een klein centje beter dan vorige week. Bijna een dubbeltje beter dan vorig jaar bij 40 procent minder aanbod. Over revolutie gesproken... Bij de Aziaten daalde de aanvoer licht tot nu 790.000 stuks en die maakten EUR 0,32. Dat was bijna 2 centen beter dan vorige week en ten opzichte van vorig jaar. Toen stonden er 300.000 stuks meer. De Oriëntal-hybriden stegen met ruim 7 procent in stuks tot concernbreed 2,7 miljoen stelen voor gemiddeld EUR 0,54. Dat was 8 centen magerder dan een week eerder en ook ten opzichte van 2007. Nu staan er 15 procent minder Oriëntals dan toen en die krimp plus daling van de prijzen zegt veel over de vraagontwikkeling. Bij de LA-hybriden leidde 6 procent minder aanvoer tot 1,3 miljoen stelen die gemiddeld EUR 0,30 scoorden. Een halve cent beter dan vorige week en een cent beter dan vorig jaar. Toen stonden er 17 procent meer stuks.

FloraHolland vestiging Aalsmeer zag de Oriëntals nog niet echt aantrekken, al begint bij wit de druk wat meer merkbaar te worden. De aanvoer was ruim 130.000 stelen minder deze week en ook de middenprijs lag 4 centen lager. Bij de Longi's was de aanvoer 50 procent minder dan vorig jaar deze week waardoor de prijs flink stijgt.

FloraHolland vestiging Naaldwijk bereikte een Aziatenaanvoer van 250.000 stelen. De start was redelijk met EUR 0,31 op maandag. Het dipje kwam woensdag met EUR 0,29 gemiddeld, om naar het eind van de week weer een flinke stijging te laten zien naar EUR 0,36. Bij de LA-Hybride was er 50.000 stelen minder aanvoer. De prijzen bleven stabiel en klom op het eind van de week met 5 cent naar EUR 0,34 gemiddeld. Bij de Longiflorum zag men een groei van 40.000 stelen ontstaan. De prijzen werden met de dag hoger en steeg met 5 cent, om op vrijdag te eindigen op EUR 0,46. Drie-pitters `White Heaven' stegen tot EUR 0,88 en drie-pitters `White Europe' stegen tot EUR 1,10. De Oriëntals lieten een groei zien van 150.000 stelen. De vraag naar rose liep terug. Ook rood viel soms wat tegen. Het was vooral het wit wat goede prijzen realiseerden: `Rio Blanco' tot EUR 1,95; `Siberia' tot EUR 1,55; `Santander' tot EUR 1,38; `Nova Zembla' tot EUR 1,60. Echter, het blijven toch prijzen waar je nooit aan went als we terugdenken aan de afgelopen jaren.

Bij FloraHolland vestiging Rijnsburg begon week 50 met een zwakke start bij de Oriëntal-hybriden. Op woensdag lag de middenprijs op EUR 0,47. Vanaf donderdag herstelden de prijzen zich. Met name de zware `Willeke Alberti' valt tegen in prijs. Witte cultivars zoals `Caroline Tensen' gingen vlot van de hand. Middenprijs Oriëntal-hybriden eindigde vrijdag op bijna EUR 0,62. Bij de Aziaten is er nog steeds een zwak beeld bij de gele cultivars. Ook bij de Aziaten beginnen eindelijk de rode cultivars, waaronder `Monte Negro' te stijgen in middenprijs tot nu EUR 0,40. Uitschieter op vrijdag is: `Heraklion' met een middenprijs van EUR 0,59. `Vermeer' blijft heel moeilijk. Over de week genomen ligt de middenprijs van LA hybriden onder de prijs van de Aziaten: EUR 0,24 tegenover EUR 0,28. Er zijn ook niet veel zware (rode) partijen. Uitschieter is: `Original Love' met een weekgemiddelde van EUR 0,62. Verder liet `Advantage' een middenprijs van EUR 0,47 noteren en `Trebbiano' EUR 0,41. Longiflorum geeft een redelijk stabiel beeld over de gehele week met een middenprijs van EUR 0,38. De zwaardere partijen brengen gemiddeld EUR 0,70 op. Eén-pitters `White Europe' hadden een dip in prijs op dinsdag en woensdag.

Amaryllissen:
De amaryllisaanvoerders kregen een forse prijsklap te verwerken. Vorige week nog EUR 0,91 gemiddeld en nu ruim 12 centen minder. De aanvoergroei van 30 procent was blijkbaar te fors. Ten opzichte van vorig jaar liggen de prijzen exact op hetzelfde niveau. Echter met een aanvoerdaling van
11 procent is dat dus een tegenvaller. Het is opvallend dat de kleinbloemige amaryllissen best aan de prijs zijn. Ook de lichtere sorteringen hebben de afgelopen weken relatief goed gescoord en dat heeft alles te maken met het feit dat grote supermarktketens als de Aldi er mee zijn gaan werken. Ook hier dus een belangrijke nieuwe tendens. FloraHolland vestiging Aalsmeer gaf aan dat deze week de verkoop van amaryllis bij een stevige aanvoer vlot verliep. De middenprijs kwam uit rond EUR 0,81. Dat is bijna gelijk aan vorig jaar. In totaal zijn er 138.000 stelen minder geveild ten opzichte van vorig jaar. Ook FloraHolland vestiging Naaldwijk zag de aanvoer weer toenemen deze week. Het blijft toch voor vele mensen dé Kerstbloem die deze dagen voor Kerst de volle aandacht verdient. Ondanks de moeilijke start, met op maandag matige prijzen, zag men de rest van de week een stijgende vraag met stijgende prijzen ontstaan. Ook de kleinbloemige en spiderachtige waren zeer in trek en kregen goede prijzen. FloraHolland vestiging Rijnsburg noteerde 835.000 stuks amaryllissen voor de klok. Deze werden verkocht voor een gemiddelde prijs van EUR 0,83. Vergeleken met week 49 is er een aanvoerstijging van 165.000 stuks. De middenprijs ligt 13 centen lager. Vier-koppers `Red Lion' brachten gemiddeld EUR 0,72 op. Vier-koppers `Mont Blanc' werden verkocht voor een middenprijs van EUR 1,05.

Irissen:
De irisaanvoer daalde binnen een week met 20 procent en dat leidde tot een geringe prijsstijging naar EUR 0,094. Ten opzichte van vorig jaar is het marktbeeld fors anders. Toen werden 15 procent meer stuks aangevoerd en lagen ze voor het oprapen voor ruim EUR 0,06. Een goede ontwikkeling is dat de eerste `nieuwe oogst' irissen weer op de markt komen en die hebben doorgaans toch een veel betere kwaliteit in vaasleven en bloemknopopening. Tijdens een productbijeenkomst hebben de irisaanvoerders aangegeven dat een breed
kwaliteitsverbeteringtraject wordt ingezet. Zo worden in de toekomst de betere partijen veel beter herkenbaar. Aan de onderkant van het kwaliteitspectrum worden verdergaande maatregelen getroffen om het totale beeld van de iris te verbeteren.
FloraHolland vestiging Aalsmeer zag de irissen de hele week met redelijke aantallen verkocht tegen matige prijzen. Uitschieters zijn `Apollo' en `Cassablanca' in kleine aantallen. `Professor Blaauw' wordt goed betaald en nieuwe oogst wordt onterecht wat minder gewaardeerd.

Calla's:
De calla-aanvoer daalde tot ruim 820.000 stuks. De kleinbloemige deden gemiddeld EUR 0,33 en de Aethiopica gingen voor EUR 0,96. FloraHolland vestiging Naaldwijk noteerde 5.000 stelen meer aanvoer bij de Aethiopica's. Door de matige prijzen deze week bij veel bloemenproducten, moesten ook hier de prijzen iets toegeven. De gemiddelde prijs zakte met 6 centen. `Avalanche' ging nog tot EUR
1,70; `Highwood' tot EUR 1,58 en `Colombe de la Paix' tot EUR 1,85. Bij de overige kleuren bereikten
232.000 stelen de klok. Dit was iets minder dan vorige week. De middenprijs steeg wel 1 cent en kwam uit op EUR 0,38 gemiddeld. `Christal Blush' deed tot EUR 1,35; `Mango' tot EUR1,32 en `Majestic Red' tot EUR1,52

Overige bolbloemen:
De aanvoer van ranonkels steeg met 18 procent naar 460.000 stuks en kwam 30 procent onder het niveau van vorig jaar. De prijs was met EUR 0,15 gemiddeld exact stabiel met vorige week. De aanvoer van ornithogalum bleef stabiel op bijna één miljoen stelen bij een prijs van gemiddeld EUR 0,15. Dat is een cent beter dan vorige week. Anemonen stegen wederom fors met nu plus 25 procent tot 1,6 miljoen stelen concernbreed voor gemiddeld EUR 0,10.