VU medisch centrum

Toekenning VICI subsidie maakt nieuw en uniek onderzoek mogelijk

Ruim een miljoen euro voor onderzoek naar waardigheid in de laatste levensfase

16 december 2008

Persoonlijke waardigheid en de wensen van patiënten staan centraal in de nieuwe onderzoeklijn van mw. dr. Bregje Onwuteaka-Philipsen van VU medisch centrum. In de laatste levensfase moeten medische zorg en behandeling vooral gericht zijn op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven en sterven. Om dit te bereiken is het belangrijk om zorg en behandeling af te stemmen op de behoeften van de patiënt. De toekenning van een VICI-subsidie aan Onwuteaka-Philipsen maakt dit onderzoek naar het patiëntenperspectief in de laatste levensfase mogelijk. Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen het EMGO instituut, afdeling sociale geneeskunde, van VU medisch centrum.

De VICI-subsidie zal besteed worden aan onderzoek van het patiëntenperspectief op drie thema's: persoonlijke waardigheid, patiëntenparticipatie bij besluitvorming en wensen over behandeling. Zo zal het gevoel van waardigheid bij verpleeghuisbewoners (van opname tot overlijden) onderzocht worden om zo de aspecten van de zorg te identificeren, die dit gevoel bedreigen of juist bevorderen. Daarnaast staat de vraag naar de betrokkenheid van patiënten bij de besluitvorming over de behandeling centraal. Ten derde worden eerdere wilsverklaringen onderzocht als antwoord op mogelijke veranderingen in de wensen ten aanzien van levenseindezorg. Door op meerdere momenten in een ziekteproces gesprekken met patiënten te houden, ontstaat een uniek inzicht in het patiëntenperspectief in de laatste levensfase. De nieuwe onderzoekslijn is onderdeel van het Expertisecentrum Palliatieve Zorg.

De VICI-subsidie een van de meest prestigieuze onderzoeksbeurzen in Nederland en is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De wetenschappers behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden. De VICI-subsidie bestaat uit een geldbedrag van 1,25 miljoen euro. VU en VUmc hebben samen drie VICI-subsidies ontvangen.