Landelijk Aktie Komitee Scholieren


1040-urennorm van de baan, LAKS matig positief over rapport Cornielje


- LAKS matig positief over rapport Cornielje

Amsterdam, 16 december 2008 - Het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) staat matig positief tegenover de uitkomsten van het onderzoek naar de 1040-urennorm. Hoewel het komitee blij is over de toegepaste denkwijze, blijft het LAKS kritisch. De 1040-urennorm voor middelbare scholen moet volgens de Commissie Onderwijstijd worden omgezet in een norm van 1000 klokuren. Dit is een van de conclusies die de commissie na lang onderzoek kan trekken. Het LAKS kijkt nu naar staatssecretaris Van Bijsterveldt voor de uitvoering van de aanbevelingen.

"De leerlingen worden in dit rapport erkend als volwaardige gesprekspartner, wij gaan er van uit dat de staatssecretaris deze insteek overneemt", zegt LAKS-voorzitter Jelle Swaan. In het rapport wordt aangegeven dat de kwaliteit en het nut van de lessen in samenspraak met leerlingen en ouders moet worden vastgesteld. "Wij zullen er scherp op toezien dat deze regeling niet alleen als advies door de commissie wordt meegegeven, maar dat deze ook worden omgezet tot daadwerkelijke pressiemiddelen", aldus Swaan.

Wel blijft het LAKS kritisch. De commissie heeft goede bedoelingen maar laat dit te weinig in woorden zien. Met zoveel expertise had zij hardere en scherper geformuleerde aanbevelingen kunnen doen. Nu ligt het initiatief alsnog teveel in Den Haag. Zo garanderen de aanbevelingen niet dat er een einde komt aan de ophokuren waartegen de scholieren in 2007 in protest kwamen. In het rapport van de commissie Cornielje wordt een nieuwe definitie van onderwijstijd gegeven, om ophokuren te voorkomen maar deze is niet toereikend.

Deze definitie is namelijk te vaag opgesteld, en biedt geen uitvoerings- of controlemiddelen. Onderwijspersoneel moet `bekwaam' zijn, maar niet bevoegd. Onderwijsinvulling moet zinvol, inspirerend en uitdagend zijn. Swaan: "Dit zijn vage formuleringen die te veel ruimte geven, het zou niet meer dan logisch moeten zijn dat een docent bevoegd is", hij sluit af: "Alleen als er wettelijke regels komen die de inspraak van leerlingen en ouders op dit gebied vastleggen heeft het rapport effect. In feite is de commissie een beetje laf in haar woorden, zo kunnen ophokuren nog gewoon blijven bestaan."

[16-12-2008 | 1040-urennorm van de baan, LAKS matig positief over rapp ort Cornielje...]