TenneT


Congestiemanagement Westland van start

16-12-2008 Nieuwe WKK-klanten in het Westland kunnen sinds vorige week gebruik gaan maken van het systeem van congestiemanagement. Na maanden van hard werken door de landelijke netbeheerder TenneT, de verschillende energieleveranciers en regionale netbeheerder Westland Infra is het gelukt om in recordtijd een systeem van congestiemanagement te ontwerpen en realiseren. De eerste tuinders hebben inmiddels een overeenkomst voor het deelnemen aan het systeem van congestiemanagement ondertekend.

Met congestiemanagement - een mechanisme waarmee de ruimte op het net optimaal wordt benut - kan de eerste groep tuinders met een nieuwe WKK-installatie worden aangesloten en elektriciteit aan het net gaan terugleveren. De eerste weken gebeurt dit nog door middel van een vereenvoudigde methode. Na die tijd is een digitale portal gereed en wordt daarop overgestapt. Tot op heden heeft er nog geen congestie plaatsgevonden in het Westland en heeft het systeem nog niet in werking hoeven treden.

Naast het nieuwe congestiesysteem, dat een tijdelijke maatregel is, investeren de netbeheerders momenteel miljoenen aan verdere uitbreiding en versterking van het regionale net. Ook in andere delen van Nederland vinden snelle netuitbreidingen plaats om structureel extra capaciteit te genereren. Zo is TenneT in het noorden begonnen met het opwaarderen van een bestaande verbinding en zijn de procedures opgestart voor nieuwe 380kV-verbindingen in Noord-Nederland en Zeeland.

Meer informatie en actuele ontwikkelingen:

tennet.org/aansluitbeleid

tennet.org/congestiemanagement