PvdA Europees parlement


Europese klimaatwetten positief maar niet revolutionair

16 december 2008

Het Europees Parlement stemt morgen over nieuwe Europese klimaatwetten, waarover de afgelopen weken nog is onderhandeld. PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey: "De doelstelling van 20 procent minder CO2-uitstoot in 2020 staat overeind, dat is zeker in deze moeilijke economische tijden een belangrijke overwinning. Maar de instrumenten om de doelstelling te bereiken hebben aan kracht ingeboet. De balans is positief, maar dit is een kleine stap richting schone economie, het is niet de klimaatrevolutie die begin 2007 door de EU werd aangekondigd."

Het klimaatpakket bestaat uit een reeks wetten. De belangrijkste ervan is de nieuwe ETS-richtlijn, waarin de emissiehandel voor bedrijven wordt geregeld. Corbey vindt het goed dat de richtlijn er is maar vindt het resultaat eerder pover: "Het emissiehandelssysteem was bedoeld om duurzame innovatie te bevorderen doordat bedrijven verplicht zouden worden om te gaan betalen voor vervuiling.

Maar onder druk van een zware lobby van bedrijven kunnen bedrijven de helft van hun verplichtingen afkopen met projecten buiten Europa en de meeste gewone industrie hoeft niet te gaan betalen voor de CO2-uitstoot. Positief is wel dat behalve de Oost-Europese kolencentrales, nu ook alle Europese energieproducenten vanaf 2013 moeten gaan betalen voor hun uitstootrechten."

De Inspanningenbeschikking legt voor het eerst bindende verplichtingen vast voor de lidstaten om de uitstoot van broeikasgassen te verminden, in de sectoren die niet onder het ETS-systeem vallen (zoals gebouwen). Dat is een mooi resultaat, volgens Corbey. "De doelstelling van 20% broeikasgasreductie staat overeind. Jammer dat de prikkels om tot een echt schone Europese economie te komen zijn afgezwakt, omdat landen hun reducties voor 70 tot 80 procent buiten de EU, in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden, mogen behalen. Hierdoor hoeft er binnen de EU nauwelijks iets te gebeuren in de sectoren die niet onder het ETS vallen."

Corbey is erg positief over de richtlijn hernieuwbare energie: "Er is een bindend doel voor 20 procent duurzame energie in 2020 en er is precies afgesproken hoe lidstaten deze doelstelling moeten gaan bereiken. Ook zijn er goede duurzaamheidscriteria vastgelegd voor biobrandstoffen, zodat we alleen echt goede, milieuvriendelijke en op sociale wijze geproduceerde biobrandstoffen meetellen. Belangrijk is verder dat het beruchte dubbeltellen van groene stroom wordt verboden"

Ook over de brandstofkwaliteitsrichtlijn is Corbey trevreden: "Oliemaatschappijen moeten hun best gaan doen om de CO2 -uitstoot van hun producten te gaan verminderen, terwijl de trend juist is dat door diepzeeboringen en teerzandwinning fossiele brandstoffen juist steeds vervuilender worden."

De richtlijn CO2 en auto's is volgens Corbey geen succes: "Van alle onderdelen van het pakket ben ik het minst tevreden over de richtlijn CO2 en auto's. Onder druk van de machtige autolobby is de doelstelling verwaterd en is er geen spijkerharde doelstelling voor 2020 vastgelegd."

De CCS-richtlijn tenslotte, waarin het afvangen en ondergronds opslaan van CO2 wordt geregeld, is wat Corbey betreft een goede resultaat: "Nederland kan nu aan de slag met CCS, er komt geld voor het proefproject in Barendrecht."