Rotterdams Conservatorium / Dansacademie



Jeffrey Italiaander (midden) in Kruistocht in Spijkerbroek. Foto Jolanda Out.

Jeffrey is kruisvaarder Bertho

Hij zit in het examenjaar van de Havo voor Muziek en Dans. Ondertussen maakt hij ook deel uit van de cast van de grote reizende musical Kruistocht in Spijkerbroek, die dit seizoen (van september 2008 tot en met juni 2009) bijna negentig keer wordt opgevoerd in Nederland en België. Jeffrey Italiaander, musicalster in de dop.

Het combineren van school en het spelen in de musical gaf in het begin wel wat problemen, maar dat ging geleidelijk aan steeds beter, aldus Jeffrey Italiaander (16). In verband met examens zal ik straks best eens een voorstelling moeten afzeggen, maar ik speel zo veel mogelijk. Sinds de try outs en de première van Kruistocht in Spijkerbroek, eind september in Amstelveen, heeft Jeffrey al behoorlijk wat voorstellingen achter de rug. Hij spreekt dus uit ervaring als hij zegt: Ik vind dit echt super om te doen! En het contact met de overige leden van de cast is erg goed en leuk.

Net als het gelijknamige jeugdboek van de Nederlandse schrijfster Thea Beckman, vertelt de musical Kruistocht in Spijkerbroek (een productie van het Nationaal Musical Jeugd Theater) het spannende verhaal van Dolf Wega. De 15-jarige jongen stapt in een tijdmachine en belandt vervolgens in de Middeleeuwen (dertiende eeuw) midden in een kinderkruistocht. Duizenden kinderen zijn op weg van Keulen naar Jeruzalem, om die stad te bevrijden van de Saracenen. Jeffrey deed auditie voor de rol van Dolf, maar werd daar niet voor aangenomen. Ze vonden me te jong en niet ervaren genoeg, zegt hij. De hoofdrol ging naar de Vlaming Timo Descamps (22). Ik ben wel zijn understudy en zal Dolf in totaal een keer of tien spelen. In de overige voorstellingen is Jeffrey de grote en sterke kruisvaarder Bertho. Met deze rol in het ensemble ben ik heel blij. Ik ben tenslotte pas 16 jaar.

Hij wil later musicalartiest worden, zegt Jeffrey. Zeker weten! Optreden doet hij al sinds zijn achtste, als lid van de jongenszanggroep De Buddys uit Delft, zijn geboorteplaats. We zongen vooral popliedjes, onder meer in kerken, op festivals en in bejaardenhuizen. Toen hij 10 jaar was, deed hij voor het eerst auditie voor een musical (Sound of Music), een jaar later had hij zijn eerste rol (idem); in het Circustheater in Scheveningen stond hij twintig keer op de planken als Kurt von Trapp. Dat was een geweldige ervaring. Ik mocht als 11-jarige samenwerken met onder anderen Maaike Widdershoven en Hugo Haenen.

Hij heeft altijd een dubbele passie gehad, vertelt Jeffrey, namelijk pop/jazz en muziektheater. Uiteindelijk koos hij voor het laatste. Zingen in combinatie met spel en dans vind ik toch het mooiste. Op de Havo voor Muziek en Dans volgt hij nu de vooropleiding muziektheater. Naast de reguliere middelbare-schoolvakken krijgt hij zang-, dans- en spellessen. Die worden verzorgd door docenten van de Muziektheateracademie van het Rotterdams Conservatorium. Die opleiding staat hoog aangeschreven.

Jeffrey denkt erover om na het afronden van de havo, en wanneer Kruistocht in Spijkerbroek er op zit, een jaar naar Engeland te gaan Londen, West End. Workshops volgen, audities doen, een andere cultuur opsnuiven. Dat lijkt me super.

Zie ook www.kruistochtinspijkerbroekdemusical.nl.


---

Havo voor muziek en dans Kruisplein 26 3012 CC Rotterdam T +31 10 2171100 F +31 10 2171156 havo@hmd.nl