Abvakabo FNV: deel afspraken cao voortgezet onderwijs onevenwichtig

16/12/2008 17:59

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV vindt een deel van de gemaakte afspraken over de cao voortgezet onderwijs onevenwichtig. Door het toekennen van een jaarlijkse bonus aan docenten die afzien van een individuele aanpak, is het risico groot dat de op papier goede afspraken over werkdruk niet tot hun recht komen. Bovendien komt het onderwijsondersteunend personeel niet in aanmerking voor deze bonus. Deze ongelijke behandeling van groepen medewerkers is voor Abvakabo FNV onacceptabel. Dinsdagmiddag hebben de onderwijsbonden en de VO-raad formeel overleg gevoerd over de cao voortgezet onderwijs.

Positief zijn de algemene loonontwikkeling en de door Abvakabo FNV gemaakte aanvullende afspraken voor het onderwijsondersteunend personeel. De vakbond heeft zich dinsdagmiddag echter fel gekeerd tegen de afspraken over werkdruk en de jaarlijkse bonus.

Gijsbert Boggia (cao-onderhandelaar Abvakabo FNV): "Wij vinden dat de huidige afspraken onvoldoende tegemoetkomen aan de eisen die wij - samen met de andere onderwijsbonden - tijdens recente acties hebben neergelegd. Afhankelijk van de visie van onze landelijke adviescommissie zullen wij deze afspraken met een neutraal of negatief stemadvies voorleggen aan onze achterban."

In de nieuwe afspraken krijgen docenten onder andere een jaarlijkse bonus van maximaal achthonderd euro, als zij bereid zijn af te zien van een individuele aanpak van werkdruk. Bovendien blijkt onderwijsondersteunend personeel geen recht te hebben op deze jaarlijkse 'werkdrukbonus'. Boggia: "Onbegrijpelijk dat de werkgevers deze kans laten lopen om echt iets te doen aan een goede beheersing van werkdruk. Een dergelijke bonus leidt natuurlijk niet tot betere kwaliteit van werk. Dit onderwerp leent zich niet voor een 'afkoopregeling'. Bovendien wordt het onderwijsondersteunend personeel hiermee verder op achterstand gezet in inkomensontwikkeling. Abvakabo FNV vindt deze ongelijkheid tussen onderwijsondersteunend personeel en docenten onacceptabel."








ABVAKABO FNV