CDA

Ria Oomen: Europees parlement neemt nieuwe regels aan voor Europese ondernemingsraden

Vandaag heeft het Europees Parlement nieuwe regels voor het adequater functioneren van Europese ondernemingsraden aangenomen.

In een tijd van globalisering, bedrijfsovernames en fusies, is informatie en consultatie van werknemers uiterst belangrijk. Een Europese ondernemingsraad kan ervoor zorgen dat werknemers van nationale vestigingen niet tegen elkaar worden uitgespeeld door een werkgever die wel het Europese overzicht heeft.

Op dit moment zijn er 820 Europese ondernemingsraden die 145 miljoen werknemers vertegenwoordigen. Het Parlement heeft in 2001 op voorstel van rapporteur Menrad (EVP-CDU) uitgesproken dat er wetgeving moet komen die de positie van de Europese ondernemingsraden verbetert.

Nadat de Europese Commissie in het voorjaar een voorstel heeft gedaan, hebben de sociale partners in september een overeenkomst gesloten op basis van acht amendementen. Om de tekst volledig te maken en jurisprudentie te codificeren zijn er in het Europees Parlement amendementen ingediend.

CDA - Europarlementariƫr Ria Oomen-Ruijten (sociaal beleid): "In de commissie sociale zaken heb ik samen met Jan Cremers (PvdA) amendementen ingediend om een meer gebalanceerde tekst te krijgen. Het betreft hierbij verduidelijking over de transnationaliteit, de regeling omtrent sancties en minimumvoorschriften. De Raad heeft een compromis bereikt over de ingediende amendementen. Het is een uiterst goede zaak, zeker in deze tijden van economische problemen, dat de herziening van deze richtlijn aangenomen is en de positie van werknemers binnen een internationaal bedrijf wordt verstevigd. Werknemers dienen ook in multinationale ondernemingen verantwoordelijkheid te krijgen voor het ondernemingsbeleid, een oud christendemocratisch uitgangspunt."

Ria Oomen-Ruijten: "Het compromis waarvoor collega Jan Cremers de grondlegger is heeft de goedkeuring van de sociale partners. Het lag dan ook in de lijn van verwachting dat dit aangenomen zou worden door het Parlement. Er is zo een breed gedragen herziene richtlijn ontstaan welke de werknemers een sterkere positie geeft binnen de onderneming."
---