Gemeente Breda

Bundeling van krachten rond toekomst NAC Breda

Klik hier voor vergroting.

Breda is van plan als verhuurder 11,5 miljoen te investeren in het NAC-stadion, onder voorwaarde van diverse garanties van NAC en een verhoging van de huur. Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Breda staat daarnaast positief tegenover de integrale gebiedsontwikkeling van Steenakker- Zuid. Het consortium, bestaande uit HEJA Projectontwikkeling, Hofwegen Projectontwikkeling en NAC Houdstermaatschappij, gaat uit van kantoren, een megasupermarkt en winkels (waaronder een deel van het winkelcentrum Lunet).

Met de stadionfinanciering verbeteren de exploitatiemogelijkheden van NAC voor de komende jaren aanmerkelijk. Het college is bereid om opnieuw te financieren, onder voorwaarde dat er de nodige zekerheden worden geboden ten aanzien van de huurbetaling. Met de financiële impuls wordt het stadion uitgebreid zodat meer bezoekers terecht kunnen in het stadion en de inkomsten stijgen. Verder worden diverse faciliteiten voor sponsors en publieksvoorzieningen verbeterd.

NAC heeft vooruitlopend hierop, zelf al het aantal staanplaatsen uitgebreid en horeca counters toegevoegd. Deze investeringen komen met terugwerkende kracht ten laste van de gemeente. De gemeente verhoogt op haar beurt de huur van het stadion.

Volgend seizoen komen er ook extra toiletten, wordt een deel van het hoofdgebouw verbouwd en worden de tribunes verder uitgebreid. Afhankelijk van de ontwikkeling van de economie en bij voldoende sponsorinkomsten kan in het seizoen 2010/2011 het hoofdgebouw worden uitgebreid als ontmoetingscentrum voor ondernemers en ten behoeve van een uitbreiding van de tribunes en bijbehorende publieksvoorzieningen.

De plannen van het consortium voor de ontwikkeling van het gebied rondom het stadion gaan uit van 23.000 m2 kantoren, een megasupermarkt van 6.000 m2 en 17.000 m2 winkels. Ongeveer de helft van de winkels bestaat uit verhuizing van het winkelcentrum De Lunet, de andere helft uit andere winkels, die vanuit de stad naar de stadionlocatie verhuizen.

Het consortium geeft aan te kunnen voldoen aan de door de gemeenteraad gestelde kaders uit december 2007. De gemeenteraad stelde dat er ruimte is voor detailhandel bij het NAC stadion, mits het gaat om verplaatsing van winkels uit de stad.
Ook wil het consortium aansluiten op de nota kantorenstrategie die op dit moment wordt opgesteld.
De gemeente en het consortium hebben de intentie uitgesproken dat bij de gebiedsontwikkeling het consortium verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het vastgoed en voor de aanleg van de openbare ruimte. De gemeente ontvangt een bedrag voor de grond, en het consortium zorgt voor het bouw- en woonrijp maken van het gebied. De gemeente draagt zorg voor aankoop van gronden voor aanpassing van de infrastructuur, en mogelijk een voetgangersbrug over de Westtangent. Daarbij hecht Breda aan een marktconforme ontwikkeling.

De Gemeente Breda en het consortium zijn overeengekomen dat de intentieovereenkomst wordt verlengd tot 1 mei 2009. Daarna is het de bedoeling dat er een samenwerkingsovereenkomst wordt gesloten.

Breda, 16 december 2008