Waterschap Regge en Dinkel


akkoord

Nieuw bestuur waterschap bereikt akkoord

Water als verbindende factor

ALMELO - De beoogde nieuwe dagelijks bestuursleden en de breed gedragen beleidskoers van het waterschap Regge en Dinkel voor de komende vier jaren zijn bekend. Daarmee is Regge en Dinkel een van de eerste waterschappen die, na de verkiezingsuitslag in november, een nieuw bestuur heeft geformeerd. De officiële installatie van het nieuwe bestuur is op donderdag 8 januari 2009.

De Europese wateropgaven en nationale afspraken bepalen in hoge mate de investeringsagenda van Regge en Dinkel. Belangrijk thema in het bestuursakkoord `water verbindt' is communicatie met de burger. Bovendien moet water een slimme plaats in de ruimtelijke ordening krijgen. Het moet op een veilige manier worden opgevangen in projecten, waardoor het zo min mogelijk problemen geeft voor de andere functies in het gebied. Samenwerking met partners als overheden, landbouw, natuurbeherende instanties en met partners op zuiveringsgebied krijgt ook de komende jaren de nodige aandacht. Evenals het kwijtscheldingsbeleid voor minima. Bij het zuiveringsbeheer en binnen de afvalwaterketen liggen kansen voor innovatie. Ook de komende jaren moet de Twentse burger geen hinder van water ondervinden en meer kunnen genieten van de recreatieve mogelijkheden van water, ook in stedelijk gebied.

Dagelijks bestuur
Vertegenwoordigers van CDA, Water Natuurlijk en de categorieën landbouw en bedrijven vormen de komende vier jaren het dagelijks bestuur van het waterschap. Het dagelijks bestuur streeft naar een zo breed mogelijk draagvlak in het algemeen bestuur. In het dagelijks bestuur nemen plaats: - - Namens CDA, oud-wethouder Wim Stegeman van Rijssen-Holten (vice-voorzitter)

- Namens Water Natuurlijk, drs. Harm Meek

- Namens de categorie Landbouw, Henk Holterman
- Namens de categorie Bedrijven, ir. Jaap Hos Voorzitter van het dagelijks bestuur is watergraaf dr. Stefan Kuks.

Informatie- en formatieproces
Na de verkiezingsuitslag op zaterdag 29 november, is hard gewerkt aan het informatie- en formatieproces. Na de informatieronde, geleid door de watergraaf als informateur, werd het CDA als grootste gekozen partij gevraagd het voortouw te nemen in de formatie van een nieuw dagelijks bestuur. De heer mr. Jos Houben (burgemeester van Barneveld en oud-burgemeester van Tubbergen) trad als extern formateur op namens het CDA en sprak alle fracties over standpunten en wensen. In korte tijd ontstond het bestuursakkoord (bijgevoegd), met de bestuurlijke accenten voor de periode 2009-2012.

Bestuursakkoord `water verbindt'
Gisteravond bleek dat het akkoord wordt gedragen door alle partijen. In de communicatie tussen dagelijks bestuur en algemeen bestuur wordt blijvend geïnvesteerd door fracties de gelegenheid te geven schaduwfractieleden aan te stellen. Bovendien worden dagelijks bestuursleden gekoppeld aan fracties die niet vertegenwoordigd zijn in het dagelijks bestuur. Hierdoor blijft een breed draagvlak in het bestuur een speerpunt. In dit bestuursakkoord is de portefeuilleverdeling vastgelegd en worden vier grote thema's onderscheiden, die sturend zijn voor het beleid de komende vier jaren. Dit akkoord wordt vervolgens gedurende het eerste kwartaal van 2009 in een bestuursprogramma uitgewerkt, dat in juni 2009 door het nieuwe algemeen bestuur wordt vastgesteld.