Ingezonden persbericht

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 51

Jong, dinsdag 16 december, 21.00 uur, Nederland 3
Voor de meeste jongeren is een biertje op een terrasje of een wijntje bij het eten geen enkel probleem. De meeste jongeren kunnen er van genieten en weten wanneer ze moeten stoppen. Maar voor Charlotte en David is een drankje bij het eten een enorme valkuil. Want voor ze het weten gaan alle remmen los en drinken ze zich te pletter. Deze JONG gaat over anonieme alcoholisten.
In deze JONG gaat Manuel met David het terras op, een plek vol verleidingen. Op het terras vertelt David over zijn alcoholverslaving en het moment dat hij besloot om hulp te zoeken. "Op het moment dat ik naar mijn eigen kots stond te staren met mijn fiets om mijn nek dacht ik: dit kan zo niet langer! Toen heb ik naar de AA gebeld".
Ook Charlotte heeft een drankverslaving, en worstelt daarnaast met een verslaving aan softdrugs. In JONG vertelt zij haar verhaal, maar wil dat alleen anoniem doen. Daarom gaat Manuel met Charlotte naar een visagist, die ervoor zorgt dat ze onherkenbaar haar heftige verhaal kan vertellen.
Vanwege haar verslavingen durfde Charlotte lange tijd niet uit te gaan, om maar niet in de verleiding te komen. In JONG zet ze toch de stap, en gaat ze voor het eerst weer naar een groot feest.
Ook Manuel gaat het uitgaansleven in, met de vraag of de Nederlandse horeca niet helemaal alcoholvrij moet. Maar of dat zo goed ontvangen wordt...

Herberg De Verandering, dinsdag 16 december, 19.30 uur, Nederland 2
Hoe ga je om met de gebrokenheid van de wereld als je eigenlijk geen tijd hebt om daarover na te denken. Hijltje Vink, bekende kinderboekenschrijfster, verzorgt momenteel 9 pleegkinderen, kinderen die allemaal een zwaar verleden hebben. Daardoor wordt ook Hijltje dagelijks geconfronteerd met verdriet. Door haar drukke bestaan heeft Hijltje zelf nooit de tijd om dit te verwerken. Daarover gaat ze in de bergen met God praten.
In Herberg de Verandering biedt presentator Andries Knevel zijn gast drie dagen bezinning door stilte, gebed, gesprek en een buitenactiviteit.
Aan het eind van een klein Frans Alpendal op enkele kilometers van het dorpje Le Reposoir (vertaald het rustoord) ligt de Herberg. Daar zwijgen mobiele telefoons en komt internet niet voor. De reusachtige bergen, de koele lucht, de stilte en het nabijgelegen klooster vormen de ideale plek om alle vragen eens aan God voor te leggen.

Ik mis je, dinsdag 16 december, 20.50 uur, Nederland 2
In het voorjaar van 1999 komt Wilrick het leven van Margreet binnen. Het is liefde op het eerste gezicht. Wilrick maakt al snel kennis met Ann, de tweelingzus van Margreet. Ann en Margreet hebben van jongs af aan een hechte band en spreken elkaar elke dag. Wilrick wordt "goedgekeurd" en in de zomer van 2000 trouwt het stel. De geboorte van hun zonen Chris (2004) en Nils (2007) maken hun geluk compleet.
Het is oktober 2007. Margreet staat voor de wasmachine en weet niet meer hoe deze werkt.
Wilrick aarzelt geen moment en brengt haar naar het ziekenhuis. Als Margreet merkt dat ze steeds zieker wordt heeft ze maar 1 wens: ze wil dat "haar jongens" haar niet vergeten...
In Ik mis je vertellen Wilrick en Ann presentatrice Marion Lutke over hun liefde voor Margreet.

Nederland helpt, woensdag 17 december, 19.25 uur, Nederland 2
De Helpende Hollander Award 2008
Een live spelshow waarin de Evangelische Omroep een hulpverleningsprijs uitreikt aan een van de Helpende Hollanders die het afgelopen jaar te zien was in het programma Nederland Helpt.
De winnaar staat een jaar lang symbool voor de grote groep inspirerende Nederlanders die zich onbaatzuchtig inzetten voor een betere wereld en daarnaast anderen weten te motiveren hetzelfde te doen. Dit jaar zijn 30 Helpende Hollanders genomineerd voor deze Award.
De deskundige jury (Anna Chojnacka, Paul Hoebink en Aart-Jan de Geus) heeft de drie kandidaten bekendgemaakt: Noortje Kerstens (Stichting Pasa la Voz), Noortje van der Kaaden (Stichting De Koffiepot) en Nienke Sonneveld (Stichting Afrikaanse Albino's). Zij zullen het tegen elkaar opnemen voor het felbegeerde Award.
Drie bekende Nederlanders (Georgina Kwakye, Marit van Bohemen en Manuel Venderbos) zullen de kandidaten tijdens de spelshow bijstaan.
Kijkers kunnen via sms-jes hun stem uitbrengen op hun favoriete kandidaat.
Presentator is Herman Wegter.

De Dorpsdokter, vrijdag 19 december, 19.30 uur, Nederland 1
Zo rond Kerst gaan de gesprekken in de spreekkamer over het 'eetfeest', zoals een patiënte het misprijzend noemt. Ondertussen moet haar man afvallen, omdat hij last heeft van een te hoge bloeddruk.
Een andere patiënt heeft al heel lang pijn rond het borstbeen. Emmelien wil hem naar een specialist hebben, maar ze wil er nog over broeden naar welke specialist. Verder gaat ze met haar kinderen kerstinkopen doen.
Bij Paul komt een moeder met een klein kindje met uitslag op handen, voeten en rond de mond. Het jeukt erg. Paul vermoedt een virusinfectie. Ook heeft het kindje regelmatig diarree. Paul raadt aan vooral zoetigheid te laten staan, wat niet meevalt in deze feestmaand.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 19 december, 14.20 uur, Z@ppelin
Als je bijna niet meer kunt wachten gaan je benen kriebelen. En je voeten trappelen. Dop en kurk kunnen bijna niet meer wachten. Ze ontploffen zowat! Ze gaan zo hun stukje doen en luisteren naar het liedje van Elly en de kinderen, en de kerstman komt en ze krijgen kadootjes... Maar ze moeten zo ontzettend plassen!

Een Goed Begin, zaterdag 20 december, 19.00 uur, Nederland 2
Drie jaar geleden kregen Robert en Connie Vahl hun zoontje Ming-Jeng uit Taiwan. Een geweldig moment in hun leven en ze zijn heel gelukkig met hem. Maar ze hebben ook het gevoel dat hun gezin nog niet helemaal compleet is. Daarom doen Robert en Connie opnieuw een aanvraag voor adoptie.
Destijds viel het wachten op Ming-Jeng al zwaar, maar deze keer lijkt er helemaal geen eind aan te komen. Gelukkig komt het verlossende telefoontje na niet al te lange tijd: er is een klein Taiwanees meisje, Xia, dat hun dochtertje wordt! Robert, Connie en Ming-Jeng zijn door het dolle heen, en strepen de dagen totdat ze Xia in hun armen kunnen sluiten af.
Mirjam gaat op bezoek bij Robert en Connie terwijl ze druk bezig zijn met de voorbereidingen voor de grote reis. En natuurlijk komt ze terug om Xia te bewonderen!

Korenslag, zaterdaag 20 december, 19.55 uur, Nederland 2
Na de audities is het tijd voor de eerste spannende voorronde met drie koren! Het Fontys Jazz Choir uit Tilburg, Connection uit Den Haag en Kolok uit Helmond geven alles wat ze hebben. Uiteindelijk wordt steeds één koor geselecteerd door de jury en één door het publiek. In de weken vooraf werken de koren aan de thuisopdracht. Ook worden de koren beoordeeld op de dagopdracht, die ze 's morgens op de opnamedag hebben verkregen, en de live-opdracht met een artiest, zonder repetitie. De dagopdracht staat dit keer volledig in het teken van kerst. Samen met Big, Black & Beautiful wordt het een wervelende uitzending die je absoluut niet wilt missen.

Korenslag is inmiddels een bewezen internationaal format dat in vijf landen wordt uitgezonden. De jury bestaat dit jaar uit Janke Dekker, André Bijleveld en Bert van der Veer. Presentatie: Henny Huisman.

LoveMatch, zaterdag 20 december 2008, 09.55 uur, Z@pp
Het is bijna kerst en daarom een bijzondere LoveMatch. Deze keer geen juf of meester in de hoofdrol, maar moeder Mirjam. Haar twee dochters hebben haar opgegeven, omdat ze haar met kerst willen verrassen met de man van haar dromen. Zullen Mirjams dromen werkelijkheid worden? Drie stoere mannen proberen het hart van deze hippe, zorgzame moeder te veroveren. Wie brengt het origineelste of persoonlijkste kerstcadeautje mee en weet Mirjam te overtuigen van hun liefde? De klas van haar twee dochters kijkt gespannen toe en geeft adviezen. Met wie zal Mirjam de kerstdagen door willen brengen? LoveMatch; dé datingshow voor vrijgezelle meesters en juffen elke zaterdag om 09.55 uur op Z@pp!

Nederland Zingt op Zondag, zondag 21 december, 09.00 uur, Nederland 1
Muurschilderingen
Nicole Schiffers maakt muurschilderingen voor kinderen. Ds. Arie van der Veer zoekt haar op en heeft een gesprek over de reis naar Israël die Nicole onlangs maakte. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor-

Noot voor redactie,