Ingezonden persbericht

Persbericht 12.12.08
Design Den Haag 2010-2018 onderzoekt relatie design en overheid

Op 16 december zullen de Haagse wethouders Henk Kool en Jetta Klijnsma het startsein geven voor Design Den Haag 2010-2018. Gerard Rooijakkers (kroonlid Raad voor Cultuur) is bij deze gelegenheid de key-note spreker. De manifestatie ondersteunt de doelstelling van Den Haag om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden.

Design Den Haag organiseert vanaf het voorjaar 2010 iedere twee jaar in totaal vijf publieksevenementen met tentoonstellingen, publicaties, lezingen en debatten, workshops en documentaires op het gebied van design, visuele communicatie en architectuur. Iedere editie is een samenwerking tussen Den Haag en een andere Europese regeringsstad: Berlijn, Rome, Parijs, Londen en Stockholm. De resultaten van de vijf edities worden per keer geëvalueerd en bediscussieerd en eind 2018 als rapport aangeboden aan de Europese Unie. Het rapport bevat aanbevelingen over de bestedingen van overheidsgelden ten behoeve van de kwaliteit van design, visuele communicatie en architectuur.

In Nederland speelt de overheid een voortrekkersrol in de ontwikkeling van design, architectuur en visuele communicatie. Zo is het stadsdeel Amsterdam-Zuid, dat werd gebouwd tussen 1917 en 1924, ontstaan uit een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam o.l.v. wethouder F.M. Wibaut en architect H.P. Berlage. Voor grafisch vormgevers was de Dienst voor Esthetische Vormgeving van de PTT tussen 1945 en 2002 een belangrijke opdrachtgever. Ook het Nederlandse geld laat een stevige ontwerptraditie zien met kunstenaars als M.C. Escher en ontwerpers als Bruno Ninaber van Eyben, Jaap Drupsteen, Hans Kruit en Ootje Oxenaar. De Nederlandse ambassade in Berlijn is ontworpen door architect Rem Koolhaas in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hetzelfde ministerie vroeg Droog Design een innovatief relatiegeschenk te ontwerpen. Dat werd de 100m lange bank Space to Take Place van Claudia Linders, die in oktober 2008 in IJburg is onthuld. Belangrijke buitenlandse relaties krijgen een gereserveerde plaats, als symbolisch stukje Nederland.
Design Den Haag 2010-2018 zal ingaan op de relatie tussen design en overheid in verleden, heden en de toekomst.

Het concept voor Design Den Haag 2010-2018 is op verzoek van de stad Den Haag geïnitieerd en geformuleerd door Ed Annink (Ontwerpwerk). Annink is ook intendant voor de eerste editie, een samenwerking tussen Berlijn en Den Haag, die in het voorjaar van 2010 plaats zal vinden. Voorzitter van het bestuur van Design Den Haag 2010-2018 is Liesbeth in 't Hout, directeur van het Amsterdam Fashion Institute. Het programma van Design Den Haag 2010 wordt halverwege 2009 bekend gemaakt.



Ingezonden persbericht