Ingezonden persbericht


18 november 2008
PERSBERICHT

Vanaf 16 december verkrijgbaar:

Boekman 77
Het belang van kunst

Zijn kunstsubsidies en kunstsponsoring belangrijk? Argumenten om het maatschappelijk draagvlak en de weerbaarheid van de kunsten te vergroten zijn onmisbaar. Zeker in een periode van economische recessie. Deze Boekman is geheel gewijd aan het onderstrepen van Het belang van kunst, want zoals Bertold Brecht al schreef:

"Alle kunsten leveren een bijdrage aan de grootste kunst van alle: levenskunst ­ de kunst van het leven te leven."

Centrale vragen in dit nummer zijn:

· Hoe legitimeren overheden het cultuurbeleid?
· Is kunst een basisbehoefte van de mens?
· Kan kunst groeperingen insluiten of uitsluiten?
· Doet de economische waardering recht aan het vermogen van kunst?
· Is kunst het wondermiddel in de gezondheidszorg?
· En, verrijken films het individuele en collectieve geheugen?

In deze Boekman belichten Thije Adams en Annick Schramme de legitimatie van het cultuurbeleid in Nederland en Vlaanderen. Kees Vuyk gaat in op de controverse rond de waarde van kunst en Anita Twaalfhoven zoekt de intrinsieke waarde van de kunsten. Peter Bosma, Henkjan Honing en Onno Zijlstra buigen zich over het belang van film, muziek en beeldende kunst. Gerard Marlet zoomt in op het economisch belang voor steden en Arjo Klamer vraagt zich af of de economische waardering recht doet aan de kunstwereld. Anna Elffers en Letty Ranshuysen pleiten voor kleinschalig onderzoek naar de kunstbeleving. Els van der Plas ziet kunst als een basisbehoefte en Charlotte De Groote benoemt de positieve effecten op welzijn en gezondheid. Een interview met Mavis Carrilho over de betekenis van kunst en cultuur in een cultureel diverse samenleving. Columns over het belang van kunst op lokaal en regionaal niveau van Cees van Eijk, Hugo Bongers, Harry van Waveren, Hans van Leeuwen, Elvira Sweet en Bert Matthijsen.

Boekman, tijdschrift voor kunst, cultuur en beleid verschijnt elk kwartaal en wordt uitgegeven door de Boekmanstichting Losse nummers: 15,-. Kijk voor meer informatie op: www.boekman.nl

NOOT VOOR REDACTIE