Ingezonden persbericht


Debat voorbij het integratie-ideaal

Rotterdam, 9 december 2008

Start ongewone debattenreeks 'Een kwestie van verschil'

Op dinsdag 16 december vindt in De Unie in Rotterdam het openingsdebat plaats van de ongewone debattenreeks 'Een kwestie van verschil'. In dit eerste debat, met de titel 'De integratie voorbij', wordt een aanzet gedaan om voorbij het integratiedenken te gaan. Specifiek op dát terrein waar integratie vaak het sleutelwoord is: de buurt. De debattenreeks wordt georganiseerd door Art.1 in samenwerking met de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC).

Gedachte-experiment
Centraal staat deze avond een gedachte-experiment: wat gebeurt er als we het ideaal van gemengde wijken loslaten? Deze vraag willen we bespreken met een publiek van professionals, mensen die werken voor en met mensen op lokaal niveau. Omdat juist deze mensen - opbouwwerkers, verenigingsvoorzitters, wijkagenten, verzorgenden, onderwijzenden, beleidsmakers, buurtvaders, sporttrainers en kunstprojectleiders - er vaak tegenaan lopen dat onderling vertrouwen tussen verschillende groepen niet altijd aanwezig is.

Op de avond staan de volgende vragen centraal:

* Wat winnen we bij het loslaten van het integratie-ideaal en wat verliezen we?
* Wat levert die gedachte op voor professionals die werken op wijk en buurtniveau?
* Wat is er eigenlijk mis met segregatie?

Ongewoon
Deze avond heeft een ongewone opzet waarbij het publiek actief wordt betrokken en de stap van theorie naar (gedroomde) praktijk gezet wordt. De gasten Guido Walraven (lector Dynamiek van de Stad, INHolland Hogeschool) en Ram Ramsahai (onlangs gepromoveerd op het proefschrift 'Thuiswedstrijd in een vreemd land') geven hun visie onder leiding van Godfried Engbersen (hoogleraar sociologie, Erasmus Universiteit Rotterdam). In het tweede deel van de avond volgen er tafelgesprekken met het publiek.

Praktische informatie
Datum: Dinsdag 16 december 2008
Plaats: De Unie, Mauritsweg 34-35, Rotterdam
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: Gratis
Reserveren: Gewenst, via 010 - 433 35 34 of www.deunie.nu

Meer informatie
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Rineke Kraaij van RRKC, rrkcdebat@rrkc.nl, tel. 010 - 433 58 33 of Baukje van der Veen van Art.1, b.vanderveen@art1.nl, tel. 010 - 201 02 01.

Art.1 is een landelijke vereniging die zich inzet voor het voorkomen en bestrijden van discriminatie (sekse, huidskleur, leeftijd, handicap etc.). Art.1 draagt er aan bij dat iedereen in Nederland gelijk behandeld wordt. De leden van Art.1 zijn lokaal en regionaal werkende antidiscriminatiebureaus. Zij bieden onder meer ondersteuning en advies bij klachten en geven voorlichting. Het landelijk bureau is een expertisecentrum dat onder meer adviseert over (overheids)beleid en is dienstverlenend aan de leden. Website: www.art1.nl.

Art.1
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010 - 201 02 01
Fax: 010 - 201 02 22
Internet: www.art1.nl