Erasmus MC


---

Nieuw onderzoek naar oorzaak verspreiding vogelgriepvirussen

Veldonderzoek moet uitwijzen of trekvogels een rol spelen bij de verspreiding van vogelgriep

Het Nederlands Instituut voor Ecologie en het Erasmus MC starten een nieuw type onderzoek naar de verspreiding van virussen door trekvogels en naar de invloed van virussen op het gedrag van deze vogels. Het onderzoek kan belangrijke inzichten opleveren wat betreft de mate waarin trekvogels bijdragen aan verspreiding van vogelgriepvirussen.

Om te beginnen worden zestien wilde Kleine Zwanen besmet met een griepvirus. Het gaat daarbij om een ongevaarlijk ('laagpathogeen') griepvirus dat van nature in wilde vogels voorkomt en dat ook voor pluimvee geen problemen veroorzaakt. De besmette zwanen en 32 niet geïnfecteerde zwanen krijgen een halsbandzender die het mogelijk maakt hun vlucht te volgen. De zwanen zullen weinig hinder van de infectie ondervinden. In een laboratoriumomgeving worden wilde vogels en kippen niet ziek van het gekozen griepvirus. Dat kan in de vrije natuur anders zijn, bijvoorbeeld omdat de vogeltrek veel inspanning vergt. In dat geval zal hoogstens sprake zijn van licht fysiek ongemak, zoals een tijdelijk beperkte eetlust. De ervaring leert dat de zenderhalsband enkele dagen gewenning vereist.

Tijdens de komende winter en de winter van 2009 -2010 worden de zwanen regelmatig opgezocht voor gedragswaarnemingen en voor het op afstand uitlezen van de GPS-zenders De onderzoekers worden daarbij ondersteund door een netwerk van vogelaars. De zenders werken gedurende anderhalf jaar.

Er is de onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en van het Erasmus MC veel aan gelegen meer te weten te komen over de rol van trekvogels bij het verspreiden van griepvirussen. Alleen zo kan de veronderstelling dat trekvogels bijdragen aan verspreiding van vogelgriep op waarheid worden getoetst. Het is juist deze veronderstelling die met enige regelmaat leidt tot ingrijpende maatregelen, zoals het vaccineren of afschermen van pluimvee. Nederland is, als hotspot voor trekvogels en vooral watervogels, een logische plaats voor dit onderzoek.

Publicatiedatum: 15 december 2008