Raad van State


dinsdag 16 december 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Duivendrecht 2007" van de gemeente Ouder-Amstel. Het plan omvat het woongebied van Duivendrecht met uitzondering van het centrumgebied en is conserverend van aard. Dat betekent dat de bestaande situatie wordt gehandhaafd. Grote ontwikkelingen zijn niet voorzien, met uitzondering van de verbouw/uitbreiding van De Bascule aan de Rijksstraatweg. Een aantal inwoners van Duivendrecht is het niet eens met het provinciale goedkeuringsbesluit en verzoekt de Raad van State het bestemmingsplan schorsen. (zaaknummer 200807114/2)
Zitting over de vaststelling en terugvordering van rijksbijdragen die de staatssecretaris van Onderwijs in het verleden aan verschillende scholen voor voortgezet onderwijs heeft toegekend. De rijksbijdragen zijn verleend voor het geven van onderwijs aan alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's). De verschillende scholen hebben zelf geen onderwijs aan de amv's gegeven, maar hen een opleidingstraject aangeboden bij Regionale Opleidingscentra (ROC's). De staatssecretaris vindt dat de scholen niet voor rijksbijdragen in aanmerking komen, omdat het onderwijs feitelijk ergens anders is gegeven. Bovendien zou sprake zijn van andersoortig onderwijs. De scholen hebben de rijksbijdragen die zij hebben ontvangen grotendeels doorgegeven aan de ROC's. Een deel hebben zij echter gehouden. De staatssecretaris vordert alleen die delen terug. Bepalend voor de vraag of de staatssecretaris (delen van) de rijksbijdragen kon terugvorderen is waar de amv's 'werkelijk schoolgaand' waren.

Voor de stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Utrecht (NUOVO) gaat het om rijksbijdragen voor de jaren 2001-2002 tot en met 2005-2006. Voor die jaren heeft de staatssecretaris een bedrag van 464.000 euro teruggevorderd. De rechtbank in Utrecht heeft geoordeeld dat, om de bepalen waar de amv's werkelijk schoolgaand zijn, de staatssecretaris alleen mocht kijken naar de feitelijke situatie op de jaarlijkse peildatum op 1 oktober. Als de amv's op dat moment bij de school stonden ingeschreven, had de school recht op rijksbijdragen. Dat was hier het geval, dus de staatssecretaris heeft volgens de rechtbank de rijksbijdragen ten onrechte teruggevorderd. De staatssecretaris komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200803182/1)

Voor de stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Zeeuws Vlaanderen gaat het om rijksbijdragen voor de jaren 2001-2002 tot en met 2004-2005 en de maanden augustus tot en met december 2005. Voor die jaren heeft de staatssecretaris een bedrag van 375.000 euro teruggevorderd. De rechtbank in Middelburg heeft geoordeeld dat de staatssecretaris alleen mocht kijken naar de feitelijke situatie op de jaarlijkse peildatum op 1 oktober. Als de amv's op dat moment bij de school stonden ingeschreven, had de school recht op rijksbijdragen. Dat was hier het geval, dus de staatssecretaris heeft volgens de rechtbank de rijksbijdragen ten onrechte teruggevorderd. De staatssecretaris komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200803138/1)

Voor het Grotius College uit Delft gaat het om rijksbijdragen voor de jaren 2001-2002 tot en met 2004-2005 en de maanden augustus tot en met december 2005. Voor die jaren heeft de staatssecretaris een bedrag van 201.000 euro teruggevorderd. De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de staatssecretaris terecht een deel van de rijksbijdragen heeft teruggevorderd, omdat de amv's niet werkelijk schoolgaand waren bij de school. Het Grotius College is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200804674/1)

Voor de stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Vlaardingen gaat het om rijksbijdragen voor de jaren 2001-2002 tot en met 2004-2005. Voor die jaren heeft de staatssecretaris een bedrag van 381.000 euro teruggevorderd. De rechtbank in Rotterdam heeft geoordeeld dat de staatssecretaris terecht een deel van de rijksbijdragen heeft teruggevorderd, omdat de amv's niet werkelijk schoolgaand waren bij de school. De stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Vlaardingen is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200804698/1)

Voor de Samenwerkingsstichting voor BVE en VO in het Westland en de Nieuwe Waterweg Noord (thans: Holland Accent Onderwijsgroep) gaat het om rijksbijdragen voor de jaren 2001-2002 tot en met 2004-2005 en de maanden augustus tot en met december 2005. Voor die jaren heeft de staatssecretaris een bedrag van 102.000 euro teruggevorderd. De rechtbank in Rotterdam heeft geoordeeld dat de staatssecretaris terecht een deel van de rijksbijdragen heeft teruggevorderd, omdat de amv's niet werkelijk schoolgaand waren bij de school. De samenwerkingsstichting is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200804818/1)

Voor de stichting voor Openbaar Onderwijs in Dordrecht gaat het om rijksbijdragen voor de jaren 2001-2002 tot en met 2004-2005 en de maanden augustus tot en met december 2005. Voor die jaren heeft de staatssecretaris een bedrag van 176.000 euro teruggevorderd. De rechtbank in Rotterdam heeft geoordeeld dat de staatssecretaris terecht een deel van de rijksbijdragen heeft teruggevorderd, omdat de amv's niet werkelijk schoolgaand waren bij de school. De stichting is het daar niet mee eens en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200804946/1)
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag om een vrijstelling en een bouwvergunning te verlenen voor een woonwagen aan de Guntersteinweg in Den Haag. Het college heeft geweigerd de vrijstelling en de bouwvergunning te verlenen, omdat de woonwagen - in strijd met het bestemmingsplan - te groot zou zijn. Het college heeft de bewoonster ook te kennen gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast ten aanzien van de al geplaatste woonwagen, omdat deze in afwijking van de bouwvergunning te hoog is en niet op de goede plek staat. De bewoonster is het met beide besluiten niet eens en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200802030/1) 11.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan "Golfbaan de Bolgerijsche" van de gemeente Vianen. Het plan maakt de aanleg van een 18-holes golfbaan met clubhuis en driving range mogelijk. De golfbaan ligt in polder Bolgerijen. Dit gebied ligt in de Vijfherenlanden. Twee agrariërs uit de omgeving zijn het niet met het goedkeuringsbesluit van de provincie eens, omdat zij de grond willen gebruiken voor uitbreiding van hun bedrijven. Ook zijn zij bang dat hun gewassen beschadigd worden door uit de baan vliegende golfballen. Daarom verzoeken zij de Raad van State om het bestemmingsplan te schorsen in afwachting van de behandeling van hun beroepschriften. (zaaknummer 200808109/2) Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Veere heeft verleend voor Camping Moens aan de hoek Joossesweg/Grindweg in Westkapelle. De camping kan hierdoor verplaatst worden van de K. de Vosweg naar deze nieuwe locatie. Onder meer de vereniging van Eigenaren Appartementen Zuiderstrand is het niet met de vrijstelling eens. Zij had liever gehad dat er natuurgebied op die locatie zou komen, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Verder vreest de vereniging voor overlast door campinggasten. (zaaknummer 200803369/1)
Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Zuidhorn heeft verleend voor een parkeerterrein bij drie tijdelijke supermarkten. Deze supermarkten zullen later op andere locaties in Zuidhorn worden gevestigd, maar tijdens de bouwperiode worden de supermarkten maximaal vijf jaar gevestigd in een weiland tussen de N355, de spoorlijn Groningen-Leeuwarden en het gemeentehuis van Zuidhorn. Een inwoner van Zuidhorn is bang dat de situatie langer dan vijf jaar gaat duren. Verder zijn volgens hem andere locaties in Zuidhorn geschikter voor de tijdelijke vestiging. Ook zou de vrijstelling leiden tot verkeersonveilige situaties. (zaaknummer 200802167/1)