GroenLinks

GroenLinks pleit voor Inspecteur Wederopbouw Afghanistan

16 december 2008

Het, via de New York Times uitgelekte rapport Hard Lessons: The Iraqi Reconstruction Experience, stelt dat de meer dan 100 miljard dollar kostende wederopbouw van Irak mislukt is. Om dit toe te dekken verzon het Amerikaanse ministerie van Defensie successen en loog het bijvoorbeeld over het aantal getrainde Irakese veiligheidskrachten. Dit kritische rapport is door een onafhankelijke Inspecteur Generaal voor de wederopbouw van Irak (SIGIR) opgesteld. Het rapport roept veel vragen op, vandaar dat GroenLinks de minister van Buitenlandse Zaken tijdens het vragenuur van de Kamer aan de tand wil voelen.

Maar het rapport maakt GroenLinks ook erg nieuwsgierig naar hoe het gesteld is met de wederopbouw van Afghanistan. Daar zijn veel meer landen actief betrokken bij de wederopbouw en zijn er tal van coördinatieproblemen, maar ontbreekt er onafhankelijk onderzoek. GroenLinks dringt er op aan dat de Nederlandse regering bij de NAVO pleit voor de aanstelling van een speciale Inspecteur Generaal voor de wederopbouw van Afghanistan (SIGAR) aan te stellen. Deze onderzoekt onafhankelijk de staat van de wederopbouw en rapporteert daarover in het openbaar.

Van de 25 miljard dollar die Afghanistan aan hulp is toegezegd is inmiddels 15 miljard ontvangen. De Afghaanse overheid bekostigt ongeveer 90% van haar uitgaven uit deze hulpgelden. Internationale hulporganisaties hebben er al op gewezen veel van dit geld ten onrechte aan politieke en militaire doeleinden wordt besteed. Bovendien zou 40% er van terugvloeien naar donorlanden in de vorm van salarissen en bedrijfswinsten voor aannemers en consultants.

Het spreekt voor zich dat een goed inzicht in de werkelijke stand van zaken rond de wederopbouw van Afghanistan bepalend is voor de toekomstige strategie voor Afghanistan. Ook hebben de parlementen van de in Afghanistan actieve landen er recht op om te weten hoe de zogenaamde 3D-benadering (Defense, Diplomacy & Development) in de praktijk werkt.

Mocht het niet lukken om dit in NAVO verband te realiseren, dan is er een alternatief. Nederland kan een nationale 'Inspecteur Generaal' benoemen, om de Nederlandse bijdrage aan de wederopbouw in Afghanistan te onderzoeken.

Femke Halsema en Isabelle Diks