NEN


Europese harmonisatie op gebied van veiligheid in zakenluchtvaart

maandag 15 december 2008, 16:32

De internationale organisatie voor de zakenluchtvaart, IBAC, heeft een norm opgesteld die door exploitanten van zakenvliegtuigen wordt gebruikt om de veiligheid te waarborgen. Deze norm staat bekend als de IS-BAO (International Standard for Business Aircraft Operations). De Europese luchtvaartautoriteit vereist echter dat exploitanten werken met een document dat is erkend en aanvaard door de Europese Normalisatie-instelling CEN. Daarom is onlangs een CEN Workshop van start gegaan die de IS-BAO om gaat zetten in een CEN Workshop Agreement (CWA).

Deze CWA zal in principe gelden voor het niet-commerciële vliegverkeer met 'complex motoraangedreven luchtvaartuigen' zoals gedefinieerd in de Europese Verordening Nr 216/2008 van de EU. Op deze wijze kunnen exploitanten de IS-BAO gaan gebruiken als erkend middel om aan de Europese veiligheidswetgeving te voldoen.

De IS-BAO bevat onder meer regels en aanbevelingen over het management van het vliegbedrijf, de opleiding en training van personeel, de exploitatie en het onderhoud van vliegtuigen en bijbehorende uitrusting en de veiligheid van passagiers en bemanning. De belangrijkste partijen die aan deze CEN Workshop deelnemen zijn de International Business Aviation Council (IBAC), de European Business Aviation Association (EASA) en de European Aviation Safety Agency (EASA). Deelname aan de Workshop staat echter open voor alle belanghebbende partijen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie en voor toezending van de IS-BAO als concept voor deze CWA, kan men contact opnemen met het secretariaat van deze Workshop: ir. Job Landré, telefoon (015) 2 690 179 of e-mail: job.landre@nen.nl. Commentaren op het concept moeten voor 15 februari 2009 naar het secretariaat worden toegezonden.