GAIA

Persbericht © GAIA

15 december 2008

Na overleg met GAIA: Ook buurtwinkelketen Prima schakelt over op scharreleieren

De distributeur Huyghebaert zal tegen eind januari 2009 geen kooi-eieren meer verkopen. Huyghebaert gaat daarmee in op GAIA's vraag om alleen nog diervriendelijkere verse eieren te koop aan te bieden. 'We zijn erg blij met deze beslissing', zegt GAIA-directeur Ann De Greef. 'Want Huyghebaert vervolledigt de lijst van distributeurs en warenhuisketens die kooi-eieren bannen.'

Onder het Prima-merk worden momenteel door Huyghebaert uitsluitend batterij-eieren verkocht, drie miljoen eieren per jaar. In de loop van januari worden deze vervangen door scharreleieren. Prima zal ook eieren van kippen met vrije uitloop aanbieden.

Succesvolle campagne
Hiermee treedt Prima in de voetsporen van Intermarché, Match, Cora, Champion, Carrefour, Lidl, Aldi, Delhaize, Colruyt en Makro. In januari 2006 haalde Makro als eerste alle kooi-eieren uit zijn rekken. 'Huyghebaert geeft nu ook het voorbeeld in de kleinhandel', zegt Ann De Greef.

Zelfstandige Prima-uitbaters
De Primawinkels worden uitgebaat door zelfstandige kleinhandelaars, die zelf hun aankoopbeleid bepalen. Ze werken nauw samen met de distributeur Huyghebaert. Bruno De Witte, inkoper verse producten van Huyghebaert: 'We zullen bij onze afnemers aandringen om naast de eieren van het huismerk ook voor de andere merken te kiezen voor scharreleieren. Prima staat voor kwaliteit. Met de overschakeling naar scharreleieren wordt dit nog eens extra benadrukt. We zijn blij dat we met deze beslissing ook het dierenwelzijn kunnen verbeteren.'

Warenhuizen wachten niet tot 2012 en zeggen ook neen tegen verrijkte kooi
Vanaf 2012 zal de legbatterij in de Europese Unie verboden zijn, maar de warenhuizen wachten liever niet tot 2012. Ze kiezen vandaag voor eieren uit diervriendelijkere systemen zoals scharrelstallen of systemen met (overdekte) uitloop. Ze zeggen ook 'neen' tegen de verrijkte kooi, die Europa wel nog toelaat na 2012. Een verrijkte kooi komt helemaal niet tegemoet aan de welzijnsnoden van de dieren: de kippen krijgen enkel een bierviltje meer ruimte dan in een conventionele kooi, een handvol scharrelmateriaal en een nest van plastic.

Toekomstplannen
GAIA vraagt ook andere spelers in de voedingsindustrie om kooi-eieren te bannen. Sodexo, IKEA, McDonald's, Quick, Autogrill Belux en Panos reageerden positief en gebruiken voortaan verse scharreleieren in plaats van verse kooi-eieren. De dierenrechtenorganisatie zal zich in 2009 ook verder richten op de verwerkende industrie die kooi-eieren aanbiedt of gebruikt voor onder andere cake en mayonaise.