Provincie Overijssel

Persbericht 08-133

Zwolle, 16 december 2008

Hyves, GSM en computeranimaties in de provinciale jeugdzorg

Overijssel slaat een nieuwe weg van hulpverlening in. De provincie Overijssel stimuleert het gebruik van nieuwe media in de jeugdzorg via de projecten Youthcare Overijssel Online (YOO!) en Street Wise Kid. Voor steeds meer jongeren maken internet, GSM, Hyves, email en MSN onlosmakelijk deel uit van hun dagelijks leven. Door hiervan gebruik te maken sluit de hulpverlening beter aan bij de belevingswereld van jongeren en kan de bureaucratie verminderen.

Youthcare Overijssel Online

Het project YOO! verbetert de communicatie tussen de jongere en hulpverlener door verschillende innovatieve toepassingen. Door middel van draagbare ICT-instrumenten, zoals speciale laptops, kunnen hulpverleners de effectiviteit van de hulpverlening direct online meten evenals de cliënttevredenheid. Ook omvat het project een online gemeenschap waar ouders en jongeren met elkaar en met hulpverleners in contact kunnen komen en onderhouden. Eén internetportaal van de diverse zorgaanbieders maakt er eveneens deel van uit. YOO! is een initiatief van de samenwerkende aanbieders van jeugdzorg in Overijssel, Bureau Jeugdzorg en het Kenniscentrum Pedagogiek Zwolle.

Street Wise Kid

Het programma Street Wise Kid bestaat uit een website met computeranimaties om jongeren te helpen bij hun behandeling, waardoor er minder contacturen met hulpverleners nodig zijn. Het programma van zorgaanbieder Commujon en Tactus Verslavingszorg richt zich op de fase vóórdat verslaafde jongeren beslissen om iets te willen veranderen.

Het vernieuwende aan Street Wise Kid zijn de mogelijkheden van e-learning. De kracht van het programma zit in de veiligheid die jongeren wordt geboden om keuzes te maken en om direct de gevolgen te zien van hun keuzes. Na de keuze volgt namelijk een reactie van de virtuele Street Wise Kid. Aan het uiterlijk van de Kid kun je zien wat het effect is op zijn gezondheid.

Gebruik van het programma moet leiden tot snellere bewustwording en een gerichte vraag om hulp en begeleiding. Ervaring leert dat het zeven jaar duurt voordat mensen bereid zijn zelf om hulp te vragen voor hun verslavingsproblemen. Dan zijn de problemen dusdanig verergerd en ingesleten dat het veranderen van de gewoontes zeer moeizaam en kostbaar is.

De provincie Overijssel draagt 269.000 euro aan deze twee projecten bij. Ze passen bovendien goed binnen de plannen van Provinciale Staten en de Overijsselse Jeugdzorgbrigade voor minder bureaucratie in de jeugdzorg.

Informatie: Irene van Gameren, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 499 9263 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03