Ingezonden persbericht


Venlo, 16 december 2009

Limburgse ondernemers zien 2009 somber tegemoet

Venlo ­ Limburgse ondernemers hebben weinig vertrouween in het jaar 2009. Vooral de investeringen blijven volgend jaar uit. Qua werkgelegenheid zijn de verwachtingen lager dan een jaar geleden. Dit en meer blijkt uit de eerste (Limburgse) resultaten van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN).

Verwachtingen voor 2009
De resultaten van de eerste editie van de COEN, gemeten in het vierde kwartaal van 2008, bevestigen dat ook in Limburg de kredietcrisis voor onzekerheid zorgt. De indicator van het ondernemersvertrouwen is lager dan ooit. ()

De omzetverwachtingen voor 2009 zijn nog overwegend positief. Een derde van de Limburgse bedrijven verwacht een omzettoename in 2009, terwijl 20% een daling ziet aankomen. Landelijk is men nog iets positiever gestemd (verwachting: 40% omzettoename). Het verschil tussen de Limburgse en de Nederlandse index komt vooral in de investeringsverwachtingen tot uitdrukking. Bijna een derde van de Limburgse bedrijven verwacht minder te gaan investeren. Landelijk is dat 'slechts' één op de vijf ondernemingen. De economische teruggang lijkt dus in Limburg harder aan te komen dan in de rest van Nederland. De exportverwachtingen voor 2009 zijn gelijk aan de verwachtingen van exact een jaar geleden. Zowel in Limburg als op landelijke schaal verwacht ongeveer een derde van de bedrijven exportgroei, terwijl een op de vijf bedrijven een daling voorspelt.

De economische situatie eind 2008
Meer dan 40% van de ondernemers in Limburg vond het economisch klimaat in het derde kwartaal verslechterd. Bijna de helft van alle Limburgse ondernemers verwachtte zelfs dat het vierde kwartaal nog slechter zou worden. Dit beeld bestond in vrijwel alle sectoren. De winstgevendheid van de Limburgse bedrijven liet in het derde kwartaal te wensen over. Bij ca. 30% van de bedrijven was deze verslechterd. Slechts één op de tien bedrijven gaf aan dat de winstgevendheid was verbeterd. De verwachtingen voor het vierde kwartaal waren nog iets minder. De werkgelegenheidsgroei is afgevlakt. De COEN bevestigt in dit kader de resultaten van het onderzoek van E'til, dat op basis van cijfers van het Centraal Planbureau voorspelde dat er in Limburg meer arbeidsplaatsen gaan verdwijnen dan landelijk. Ook uit de COEN blijkt dat er in Limburg meer werknemers zullen afvloeien dan in de rest van Nederland. Onvoldoende vraag was eind 2008 de belangrijkste productiebelemmering in Limburg. Vooral de industrie had hiermee te kampen.

Begin 2007 is door het CBS, VNO-NCW, MKB Nederland en de Kamers van Koophandel gezamenlijk de intentie uitgesproken om te gaan samenwerken op het gebied van conjunctuurenquêtes. De doelen hiervan waren een verdere reductie van de enquêtelast bij ondernemers en het bevorderen van eenduidige informatievoorziening. Het resultaat van de samenwerking is de COEN. De COEN is de opvolger van de Enquête Regionale Bedrijfsontwikkeling (ERBO), met dien verstande dat de COEN vier keer per jaar zal verschijnen (de ERBO verscheen slechts één keer per jaar, in december). In totaal hebben 10.700 ondernemers in Nederland hun medewerking verleend aan de COEN; deze groep ondernemers vormt een brede afspiegeling van het Nederlandse bedrijfsleven. De uitkomsten van COEN zijn hiermee zonder meer representatief voor alle bedrijven in Nederland.

************************************ EINDE PERSBERICHT ****************************************



Ingezonden persbericht