Politie Utrecht

Persberichten Binnensticht, 09.00 uur

Utrecht, 16-12-2008

Actie tegen zakkenrollers

ZEIST De politie zal in samenwerking met de gemeente op 18 december een speciale preventiepop tegen zakkenrollen neerzetten in de Albert Heijn aan het Emmaplein.

Het blijkt dat zakkenrollers vooral rond de feestdagen (en marktdagen) weer toeslaan bij het winkelend publiek in het centrum van Zeist. De politie wil met deze actie mensen waarschuwen voor zakkenrollers. De politie is in deze periode van het jaar extra alert op de zakkenrollers om te voorkomen dat het aantal aangiften nog meer stijgt en probeert verdachten in beeld te krijgen. In de maand december worden er bovendien flyers uitgedeeld aan het winkelend publiek om hen extra alert te maken.

Wat kunt u zelf doen?

Het is verstandig om oplettend te zijn op één of meerdere personen die u trachten af te leiden (aanstoten, iets laten vallen, weg vragen, geld wisselen etc). Zakkenrollers opereren vaak in groepjes, waarbij de aandacht van het slachtoffer wordt afgeleid en de andere zakkenroller de diefstal pleegt. Draag bovendien nooit een tas op de rug en doe een portemonnee niet in achterste broekzak. Opbergen in de binnenzak is beter. Houd bovendien tassen in de winkelwagen in de supermarkt altijd in het oog, ook als u fruit of groente gaat wegen! Tot slot is het belangrijk om niet teveel geld mee te nemen in de portemonnee en alert te zijn bij betaalautomaten.

Doe altijd aangifte

Naast informatie over tactieken van zakkenrollers vraagt de politie om bij verdachte situaties direct 112 te bellen. Slachtoffers worden verzocht zo spoedig mogelijk aangifte te doen. De informatie kan misschien gebruikt worden voor de collegas die op dat moment posten of surveilleren op straat.

Als u bent bestolen, waarschuw dan omstanders. Probeer ook het signalement van de vermoedelijke dader te onthouden en geef deze door aan de politie.