Provincie Antwerpen


15 december 2008

Allochtone jeugdverenigingen: een b(l)oeiend en divers verhaal?!

Voorstelling onderzoek naar allochtoon jeugdwerk in de provincie Antwerpen

Het allochtoon jeugdwerk in de provincie Antwerpen is boeiend, bloeiend, divers én in volle ontwikkeling. Niemand heeft echter zicht op hoeveel organisaties er waar actief zijn. Kennis is er wel, maar die is verspreid en verborgen. Het onderzoek dat de provinciale Jeugddienst van Antwerpen op 15 december voorstelde, werpt een licht op het hoe, wat, waar en waarom van allochtoon jeugdwerk. "De resultaten van dit onderzoek zullen een stimulans zijn voor de verdere uitbouw van het allochtoon jeugdwerk" zegt Inga Verhaert, gedeputeerde voor jeugd en gelijke kansen (sp.a).

De provinciale Jeugddienst van Antwerpen streeft naar jeugdwerk dat voor iedereen toegankelijk is. Daarom startte de jeugddienst enkele jaren geleden het Project Inclusief Jeugdwerk. Met dit project wil de provincie de komende jaren vooral inzetten op de doelgroep allochtonen.

In opdracht van de provinciale Jeugddienst deed Artesis Hogeschool een onderzoek naar volgende kwesties:
* Wat is allochtoon jeugdwerk?

* Welke allochtone verenigingen bestaan er in de provincie Antwerpen?
* Waar treffen we deze aan?

* Wat kenmerkt hen?

* Welke behoeften en noden hebben ze?

Dit onderzoek tracht de verschillende vormen van allochtone jeugdorganisaties in kaart te brengen. Allochtoon jeugdwerk is in dit onderzoek gedefinieerd als: "zelforganisaties voor en/of door allochtone jongeren, gemeentelijk aangestuurde jeugdwerkorganisaties en andere verenigingen die geen zelforganisaties voor en/of door allochtone jongeren zijn, maar wel ten minste 25% allochtone kinderen en jongeren onder hun leden tellen."

Dat het allochtoon jeugdwerk voornamelijk een (groot)stedelijk fenomeen is, is geen verrassende vaststelling. De meeste van de 227 allochtone jeugdverenigingen zijn gelegen in Antwerpen en Mechelen. De verenigingen kenmerken zich ten eerste door een exclusieve gerichtheid op kinderen of jongeren, ten tweede door hun integrale werking en tenslotte door de aandacht voor het welzijn en de levenskansen van de leden.

De onderzoekers formuleerden uitgebreide en heel concrete beleidsaanbevelingen. Het allochtoon jeugdwerk heeft nood aan een toegankelijke en liefst eigen infrastructuur, transparante subsidieprocedures, subsidiecriteria die aansluiten bij de eigenheid van het allochtoon jeugdwerk, een grotere professionalisering van begeleiding (vooral bij vrijwilligerswerkingen) en een uitgebreid netwerk ter ondersteuning.

Inga Verhaert: "Het rapport van dit onderzoek is het startschot voor een verhoogde aandacht voor de doelgroep allochtonen in het provinciaal jeugdbeleid. Binnen de stuurgroep Project Inclusief Jeugdwerk zullen de resultaten verder besproken worden en zullen concrete voorstellen en acties ontwikkeld worden. Het is mijn overtuiging dat we hier met pionierswerk bezig zijn."

Verantwoordelijke gedeputeerde:

Inga Verhaert (sp.a), gedeputeerde voor jeugd en gelijke kansen 03/240.52.50

Perscontact:

Joke Verschueren
Jeugddienst
jeugddienst@admin.provant.be tel. 03 240 55 19

tel. 0477 77 74 70