Ingezonden persbericht


Aanzwellend zwaar economisch weer

Vertrouwen Nederlandse ondernemer krijgt flinke tik

Het ondernemersvertrouwen voor 2009 is flink gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het heeft een harde landing gemaakt op het laagste niveau ooit gemeten sinds het bestaan van de index (1988). Dit heeft uiteraard alles te maken met de kredietcrisis en de daaruit voorgekomen verslechterde economische situatie. Toch is de ondernemer niet blijvend negatief gestemd, want de verwachting voor het jaar 2009 is alweer beter dan voor het laatste kwartaal van 2008. Dit blijkt uit COEN, Conjunctuurenquête Nederland, die in het vierde kwartaal voor het eerst is uitgevoerd. Het rapport is dinsdag 16 december jl. door KvK NL bestuursvoorzitter Frans Lavooij en VNO-NCW bestuursvoorzitter Bernard Wientjes aangeboden aan de minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven.

Onzekerheid tekent eind 2008
Het Nederlandse bedrijfsleven heeft ondanks de kredietcrisis in het vierde kwartaal van 2008 niet slecht gepresteerd. Wel worden er minder activiteiten ontplooid, investeren bedrijven minder en loopt het aantal exportorders terug. De meeste ondernemers (40%) vinden dat het economisch klimaat momenteel verslechtert. 15% van de ondernemers kampt dan ook met te weinig vraag. Omzet en winstgevendheid staan onder druk. Slechts een kwart (27%) van de bedrijven rapporteert in het derde kwartaal een stijgende omzet; 25% een dalende. Per saldo denkt ruim 14% van de ondernemers dat de winstgevendheid in het vierde kwartaal verslechtert.

Grote verschillen per sector
Het algehele beeld voor het Nederlandse bedrijfsleven verschilt per sector fors. Waar het gevoel in de detailhandel en een aantal sectoren in de zakelijke dienstverlening nog relatief gunstig is, is de terugval wél zichtbaar in een aantal sectoren en bedrijfstakken die in de vuurlinie liggen van de kredietcrisis, zoals de industrie en vervoerssector. Ook de bouw ziet moeilijke tijden aankomen..

Korte economische dip
Uit de Conjunctuurenquête Nederland komt ook naar voren dat het gros van de ondernemers vooralsnog uitgaat van een betrekkelijk korte economische dip. Bedrijven verwachten dat volgend jaar het tij ten goede zal keren. Dit uit zich onder meer in een positief beeld over de personeelsbezetting in 2009. Er heerst nog altijd krapte op de arbeidsmarkt: 1 op de 5 ondernemers rapporteert dat een tekort aan arbeidskrachten de belangrijkste productiebelemmerende factor is.

Minder administratieve lasten door gezamenlijk conjunctuuronderzoek De Kamer van Koophandel, VNO-NCW, MKB Nederland, EIB en CBS zetten gezamenlijk de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) op, opgebouwd rondom bestaande maandenquêtes van CBS en EIB. Dit onderzoek brengt vier keer per jaar de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen in het Nederlandse bedrijfsleven in kaart, uitgesplitst naar regio en bedrijfstak. Door de intensieve samenwerking dalen de administratieve lasten in verband met deze conjunctuurenquêtes met een kwart, terwijl de kwaliteit van de statistiek verbetert en de onderzoekskosten dalen.
---