Ingezonden persbericht


Persbericht

15 december 2008

Jongeren zetten filmpjes over kindermishandeling op internet

Wie tot voor kort kindermishandeling intypte op YouTube, de populaire filmpjes-internetsite, kwam weinig verhelderends tegen. Toch is dat dé plek waar kinderen informatie zoeken. Enkele weken geleden plaatsten Nederlandse en Vlaamse jongeren vele nieuwe filmpjes over het thema op de site. Daarmee willen ze andere jongeren vertellen wat kindermishandeling is en dat je er niet in je eentje mee hoeft te blijven zitten! Zoë: 'Als ik in de tijd dat mijn vader mij seksueel misbruikte zulke filmpjes op YouTube had gezien, dan had ik eerder geweten dat dat niet normaal is. Ik was er veel eerder over gaan praten.' Het STUKYOUTOO-project, gesubsidieerd door Kinderpostzegels Nederland, en uitgevoerd door het STUK-theater, loopt tot mei 2009.

Verder in dit derde nummer van het Tijdschrift Kindermishandeling:
. Interview met ex-kinderrechter Anita Leeser die op zoek ging naar haar ex-pupillen: 'Bij uithuisplaatsing moet de veiligheid van het kind vooropstaan, en niet die van de hulpverleners die zich willen indekken tegen te laat ingrijpen.'
. Ouders die hun kind ziek praten en ziek houden: de ingrijpende gevolgen van Münchausen by Proxy
. Stevig Ouderschap: opvoedingsondersteuning waardoor kans op mishandeling vermindert en ontwikkeling kind verbetert.
. 'Niet kind, maar dader uit huis': positieve ervaringen in regio's die een proef namen met de Wet Tijdelijk Huisverbod die op 1 januari landelijke invoering krijgt.
. Herkennen van en handelen bij brandwonden die mogelijke signalen van kindermishandeling zijn.
. Hoe raak is de RAAK-aanpak die overal ingevoerd wordt om kindermishandeling te bestrijden?
. KIES: kinderen en echtscheiding. Leerlingen die met echtscheiding te maken krijgen en het KIES-spel- en praatprogramma volgen, voelen zich beter, begrijpen de scheiding van hun ouders beter en hebben een betere relatie met hen dan vergelijkbare leerlingen die het programma (nog) niet gevolgd hebben.

Het in juni 2008 gelanceerde Tijdschrift Kindermishandeling is een vaktijdschrift voor alle praktijk- en beleidsmedewerkers en onderzoekers die betrokken zijn bij de aanpak van en zorg rond mishandelde kinderen, hun ouders en plegers van kindermishandeling. Het tijdschrift verschijnt vier maal per jaar en wordt uitgegeven door de Augeo Foundation. Het eerste nummer werd verspreid onder liefst 50.000 beroepskrachten.

Het Tijdschrift wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie van deskundigen uit verschillende disciplines en werkvelden, ondersteund door een groep gerenommeerde vaste medewerkers en een redactieraad, bestaande uit autoriteiten uit beleid, onderzoek en praktijk. De journalistieke formule maakt het tijdschrift toegankelijk en de informatie bruikbaar voor een brede lezersgroep van professionals.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met hoofdredacteur Mariëlle Dekker: marielle@augeo-foundation.nl (0343) 53 60 40 of eindredacteur Maurice van Lieshout: (030) 273 42 65

Een exemplaar van het Tijdschrift Kindermishandeling kunt u aanvragen bij Augeo Foundation, Postbus 592, 3700 AN Zeist of info@augeo-foundation.nl


---- --