FNV

FNV regelt betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers

Zelfstandigen zonder personeel (zzp) kunnen zich vanaf nu via de FNV betaalbaar verzekeren tegen het risico om arbeidsongeschikt te raken. Uit onderzoek van FNV Zelfstandigen blijkt dat de bestaande arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (aov) te duur zijn, te laat en weinig uitkeren en teveel gronden voor uitsluiting kennen. Vanaf enkele tientjes per maand kan een zzp'er zich nu via de FNV verzekeren bij Zilveren Kruis/Achmea.

"Een zzp'er betaalt nu al gauw drie- vierhonderd euro per maand. En dan nog betaalt de verzekering pas na maanden uit en alleen als je meer dan 80% arbeidsongeschikt bent.", verklaart federatiebestuurder Wilna Wind. "Dus hebben wij onze leden gevraagd waar zij behoefte aan hebben, en dit is wat er uitrolt. Een goedkope verzekering die weinig uitsluitingen kent, snel uitkeert en zich richt op re-integratie en zonodig omscholing,", aldus Wind.

Bij navraag onder leden bleek dat naast betaalbaarheid en flexibiliteit ook uitsluitingsgronden belangrijk zijn. "Zo krijg je als je zwanger bent bij onze verzekering een uitkering bovenop de kleine uitkering van minister Donner. Bij vrijwel alle andere aov's kun je dat op je buik schrijven.", legt Wind uit.

FNV Zelfstandigen maakt zich er zorgen over dat nog niet de helft van de zelfstandigen is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Daarom heeft de FNV deze basisverzekering laten maken. Wind: "Startende zzp'ers en zelfstandigen met koud water vrees kunnen zich zo toch indekken tegen de risico's." En het risico om arbeidsongeschikt te raken is groot. Eén op de tien zzp'ers krijgt er tijdens zijn werkend leven mee te maken.

De FNV-verzekering heeft een relatief korte uitkeringsduur van twee jaar, mede daarom kan de premie zo laag blijven. Uit ervaring blijkt dat 90 procent van de mensen die langdurig ziek zijn geworden, binnen een periode van twee jaar weer aan het werk is. De nieuwe verzekering richt zich in die twee jaar waarin iemand arbeidsongeschikt is geraakt op re-integratie en biedt concrete ondersteuning. Zo nodig wordt de zzp'er op kosten van de verzekering omgeschoold.

Meer informatie
Femke van Zijst, persvoorlichter FNV vakcentrale 06 - 33 31 30 16. Ook voor contact met zzp'ers die hun ervaringen kunnen vertellen.

www.fnv.nl/zelfstandigen

FNV Zelfstandigen vertegenwoordigt 30 duizend zzp'ers van FNV Kiem, FNV Mooi, FNV ZBO, FNV Zelfstandigen in Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg.

Van 17 tot 24 december zijn op Radio 1, BNR en Q Music commercials te horen voor deze nieuwe verzekering.

Femke van Zijst
persvoorlichter FNV Vakcentrale
020 - 58 16 550
06 - 33 31 30 16
Niet aanwezig op woensdag