Provincie Antwerpen


16 december 2008

Uniek project van het ITMMA en het Havencentrum Lillo

Provincie wil Antwerpse logistieke sector positief in beeld brengen


----------
Het Havencentrum Lillo en het Institute of Transport and Maritime Management Antwerpen (ITMMA) van de Universiteit Antwerpen bundelen hun krachten in een uniek project gericht op de logistieke rol van de provincie Antwerpen. Het is de bedoeling om de logistieke sector op een positieve manier te promoten bij een breed publiek. Een boek en een interactieve website moeten alvast een voorzet geven. "De lezers van het boek en de bezoekers van de website zullen meegenomen worden in een verhaal met aandacht voor ondermeer ontwikkelingen in de wereldeconomie, de routing van goederen, de logistieke trends, de wisselwerking tussen economie, logistiek en ecologie en vooral de positionering van de provincie Antwerpen binnen dit geheel," legt gedeputeerde Koen Helsen uit. De provincie Antwerpen speelt door middel van de haven en de talloze logistieke zones in het achterland een niet te verwaarlozen rol in het accommoderen van mondiale goederenstromen. De regio positioneert zich op het vlak van schaalgrootte alsmede logistieke know how als één van de topregio's in Europa en kan zelfs op wereldvlak als één van de benchmarks gelden. De internationale concurrentiekracht van de Antwerpse regio op het vlak van logistiek hangt niet enkel af van de intrinsieke sterkten en zwakten, maar ook van de wijze waarop de boodschap wordt uitgedragen naar potentiële zakenrelaties en het bredere publiek.

In het kader van de bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Antwerpen en de Universiteit Antwerpen heeft Koen Helsen (Open Vld), gedeputeerde voor economie en voorzitter van het Havencentrum Lillo, het initiatief genomen om subsidies ter beschikking te stellen om het logistieke belang van de provincie Antwerpen op een gefundeerde wijze uit te dragen. Het Institute of Transport and Maritime Management Antwerp (ITMMA) van de Universiteit Antwerpen en het Havencentrum Lillo zullen de komende maanden samenwerken aan een uniek project dat moet bijdragen tot een positievere perceptie van de logistieke sector bij een breed publiek. Daarnaast is het de bedoeling ook de meer gespecialiseerde doelgroepen een beter inzicht te verschaffen in de logistieke inbedding van de Antwerpse regio in de mondiale goederenstromen en de logistieke attractiviteit van de regio. Het projectteam zal worden bijgestaan door een begeleidingscommissie met vertegenwoordigers van POM Antwerpen, het VIL, het Havenbedrijf Antwerpen, de provincie en de academische wereld.

"ITMMA en het Havencentrum Lillo gaan voor een vrij uniek concept met de uitgave van een boek en de ondersteuning hiervan via een interactieve website. De lezers van het boek en de bezoekers van de website zullen meegenomen worden in een modulair opgebouwd verhaal met aandacht voor ondermeer ontwikkelingen in de wereldeconomie, de routing van goederen, de logistieke trends, de wisselwerking tussen economie, logistiek en ecologie en vooral de positionering van de provincie Antwerpen binnen dit geheel," legt Koen Helsen uit. " Het boek wordt een rijk geïllustreerde uitgave dat een veelzijdig gebruik moet toelaten. De website is dan het dynamische deel dat actuele cijfers zal verschaffen over zaken besproken in het boek, alsmede heel wat hulpmiddelen zal aanbieden die de besproken concepten in het boek via een cijfervoorbeeld of gevalstudie kunnen illustreren en tot leven brengen. Uniek is ook de gelaagdheid in de website: elke 'laag' wordt specifiek ontworpen voor een doelgroep (breed publiek, universiteitsstudenten of zakenmensen uit de logistieke sector, etc..)."

Bestaande rapporten over logistiek in Antwerpen zullen verwerkt en aangevuld worden met nieuw materiaal en toegankelijker worden voor iedereen. ITMMA en het Havencentrum Lillo zullen tegen de zomer van 2009 hun werk afronden. De provincie Antwerpen beoogt in het najaar van 2009 het boek en de website voor te stellen.

ITMMA is een interfacultair instituut opgericht in 1995 binnen de schoot van de Universiteit Antwerpen, met als doel te voorzien in de groeiende internationale behoefte aan academisch ondersteunde praktische vorming en onderzoek op het gebied van haven- en maritieme economie en de erbij horende managementproblematiek. Het Havencentrum Lillo werd opgericht in 1988 om de kennis over de haven over te brengen naar jongeren en - nu ook steeds meer -volwassenen. Dit gebeurt in hoofdzaak via rondleidingen, die een uniek inzicht geven in de werking van een haven. Verantwoordelijke gedeputeerde:
Koen Helsen, Open Vld
tel. 0477 77 52 88
www.koenhelsen.be

Perscontacten:
Theo Notteboom, voorzitter, ITMMA
tel. 0495 76 13 03
mail Theo.Notteboom@ua.ac.be Philippe Demoulin, algemeen directeur, Havencentrum Lillo tel. 0478 28 88 28
mail philippe.demoulin@havencentrum.be