Ingezonden persbericht


Nieuwe directeur voor Rotterdam Climate Initiative

Rotterdam, 16 december 2008 ­ Het Rotterdam Climate Initiative krijgt een nieuwe programmadirecteur. Wiert-Jan de Raaf volgt per 1 januari 2009 Arjan Dikmans op. De Raaf komt van het Clinton Climate Initiative, waar hij werkt als Director Ports & Shipping.

Wiert-Jan de Raaf (39 jaar) werkte jarenlang in diverse marketingmanagementfuncties bij enkele grote financiële instellingen. In 2006 ging hij als vrijwilliger in Afrika aan het werk bij het Clinton HIV Aids Initiative. Vervolgens werd hij door de Clinton Foundation gevraagd om in dienst te komen bij het Clinton Climate Initiative (CCI). Deze organisatie ondersteunt en stimuleert de steden van de C40 Climate Leadership Group waarin Rotterdam met ruim 40 andere wereldsteden participeert..

Bij het Clinton Climate Initiative was De Raaf als City Director verantwoordelijk voor de samenwerking van Rotterdam met de andere steden uit het C40-netwerk. In 2008 startte hij als Director Ports & Shipping voor het CCI een wereldwijd programma op, om havens en reders te stimuleren en te helpen met het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen.

De Raaf studeerde economie met als specialisatie marketing en marktonderzoek aan de universiteiten van Groningen en Leuven. Onlangs haalde hij zijn MBA (cum laude) aan de Business School Nederland (BSN). In dat kader deed hij onderzoek naar grootschalige CCS (Carbon Capture and Storage, het afvangen en opslaan van CO2 afkomstig van de industrie) en de wijze waarop je dat in het Rijnmondgebied het beste kunt organiseren.

"Ik ben vereerd dat kwartiermaker Ruud Lubbers en voorzitter van de RCI-board burgemeester Ivo Opstelten mij hebben gevraagd voor deze functie. Ik kijk erg uit naar de samenwerking met de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam N.V., DCMR Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs. Duurzame energie, energie- efficiency en CO2-afvang en ­opslag blijven de prioriteiten van het RCI. Duurzaamheid en vermindering van CO2-uitstoot kunnen samengaan met economische groei in het Rijnmondgebied. Daarvan ben ik overtuigd. Sterker nog: investeren in duurzaamheid is een voorwaarde om op langere termijn de Rotterdamse concurrentiepositie te versterken." aldus De Raaf.

De Raaf volgt de huidige programmadirecteur Arjan Dikmans op die vanaf 1 januari projectdirecteur Schoon & Zuinig wordt bij het ministerie van VROM. Dikmans was vanaf het begin, anderhalf jaar geleden, betrokken bij het Rotterdam Climate Initiative. Hij zette de organisatie, bestaande uit vier partners, op en startte met hen de eerste concrete projecten.
Het Rotterdam Climate Initiative is het klimaatprogramma van de gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam NV, Deltalinqs en DCMR Milieudienst Rijnmond.

Noot voor de redactie,