Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
16 december 2008 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 9 december 2008 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Stichting Netwerk Friesland
Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân stelt E 75317 beschikbaar aan Stichting Netwerk Friesland, die als doel heeft nieuwe bedrijven naar Fryslân te halen en bedrijven die hier al gevestigd zijn te ondersteunen. De stichting werk samen met de beide projectbureaus van de A7-zone en de Westergozone.


2. Voorbereiding capaciteitsuitbreiding sluis Stavoren hervat Gedeputeerde Staten hebben besloten om de voorbereiding van de capaciteitsuitbreiding van de sluis Stavoren te hervatten. Het proces heeft een tijdje stilgestaan maar na het groene licht van Provinciale Staten voor voortzetting van het Friese Merenproject wordt de voorbereiding hervat. De sluis Stavoren, een belangrijke invalspoort van Fryslân, kampt met lange wachttijden voor watersporters. GS laten nu zoeken naar een oplossing voor de gestegen projectkosten, op dit moment geraamd op E 29 mln. Ook wordt onderzocht hoe natuur en milieu zo veel mogelijk gespaard kunnen worden. Persbericht beschikbaar


3. Onderzoek TNO naar mogelijkheden zoutwinning Waddenzee Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân stuurt Provinciale Staten het onderzoeksrapport van TNO naar de mogelijkheden van zoutwinning onder de Waddenzee. TNO geeft aan dat zoutwinning binnen de huidige wettelijke en wetenschappelijke uitgangspunten niet economisch rendabel is zonder schade aan het milieu te veroorzaken, tenzij Frisia Zout aannemelijk kan maken dat er op de voorgenomen locatie wel meer ruimte is voor bodemdaling zonder negatieve milieueffecten. Dit betekent dat TNO toekomstige zoutwinning in de Waddenzee niet geheel en al uitsluit. Het College van GS gaat met Frisia Zout in gesprek over de mogelijkheden zoutwinning onder het Wad toch te realiseren.


4. Alde Maaie
Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân stelt de Stichting Alde Maaie eenmalig E 165.838 beschikbaar voor een evenement in 2009 waarop alle (sociaal-) culturele instellingen en organisaties hun plannen en projecten voor het komende seizoen kunnen presenteren. De subsidie is bedoeld voor een proef op 12 mei in de Trynwâlden, om te komen tot een nieuw cultureel toeristisch product dat zou moeten uitmonden in dé feestdag in Fryslân.


5. Uitbreiding en nieuwe afspraken Noordelijk Archeologisch depot Nuis

Het Noordelijk Archeologisch depot (NAD) in Nuis gaat uitbreiden. De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe kopen deze maand een derde loods aan van Rijksdienst Domeinen naast de twee loodsen die het NAD al in gebruik heeft. De aankoop van de loods en andere afspraken over de toekomst van depot worden bekrachtigd met een nieuw convenant dat de provincies zullen ondertekenen. Per 1 januari 2009 dragen gedeputeerde staten van Drenthe het depot juridisch over aan de provincie Groningen. Persbericht beschikbaar


6. Inrichtingskosten Johannes de Doperkerk
De provincie Fryslân draagt maximaal E 100.000 bij aan de inrichting van het bedrijvenverzamelgebouw Johannes de Doperkerk in Leeuwarden. De gemeente Leeuwarden levert een zelfde bijdrage. De subsidie wordt beschikbaar gesteld aan de Stichting WELL, die als doel heeft om nieuwe bedrijven aan te trekken op het gebied van watertechnologie en de groei van bestaande ondernemingen in deze sector te bevorderen.


7. Vervanging Hoofdbrug Oosterwolde
Het college vraagt Provinciale Staten drie miljoen euro ter beschikking te stellen voor de vervanging van de Hoofdbrug in Oosterwolde. In de Begroting 2009 is dit investeringskrediet al opgenomen, de staten hebben bij de begrotingsbehandeling echter aangegeven het bedrag voor de vervanging pas na bespreking en instemming van de staten beschikbaar te willen stellen. De gehele vervanging van de Hoofdbrug is, zo laat het college weten, noodzakelijk gelet op de slechte staat van zowel het houten brugdek als ook het betonwerk. Was het aanvankelijk de bedoeling het houten brugdek te vervangen door een stalen versie, nadere inspecties wezen uit dat de gehele brug vervangen moet worden en niet aan de eisen van vandaag de dag voldoet. Er is inmiddels, na een aanbestedingsprijsvraag, een bijzonder en innovatief voorontwerp voor een nieuwe hoofdbrug: de beweegbare overspanning van de brug wordt gemaakt van composiet (kunststof). Als het voorontwerp is uitgewerkt tot een definitief ontwerp, wordt de omgeving nader geïnformeerd over het definitief ontwerp.


8. Geld voor drie projecten Duurzame Energie
Drie projecten die toepassing van duurzame energie stimuleren krijgen een bijdrage van de provincie uit het budget Sociaal Economisch Beleid. Een bedrag van E 25.000,- wordt bijgedragen aan het paviljoen Elektrisch Varen op Boot Holland 2009 (totale kosten E 92.040,- en is bedoeld om elektrisch varen onder de aandacht te brengen); een bedrag van E 20.000,- wordt beschikbaar gesteld voor het aanstellen van een projectsecretaris voor de taskforce duurzaamheid bij de Noordelijke Regieraad Bouw (totale kosten E 60.000,- verdeeld over de noordelijke drie provincies) en tot slot wordt een subsidie van E 49.500,- toegekend voor de ombouw van een taxi met elektrische technologie (totale kosten E 148.500,-).


9. Stadsconvenant Leeuwarden
Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân stemt in met de financiering van drie projecten vanuit het Stadsconvenant Leeuwarden. Het gaat om de projecten 'Versterking sociale infrastructuur voor kwetsbare groepen' (E 229.067), 'Decentralisatie crisisopvang' (E 75.000) en 'Regionaal mobiliteitsfonds' (E 1.800.000).


10. Subsidie voor drie innovatieve projecten
De provincie Fryslân steunt drie innovatieve projecten met subsidie uit het programma Fryslân Fernijt. Bij één daarvan zal in het zwembad Kalverdijkje in Leeuwarden een nieuwe techniek worden gebruikt, waarin de warmte die vrijkomt bij het composteren van houtsnippers wordt gebruikt om het water in het zwembad op temperatuur te houden. Persbericht beschikbaar


11. GS stellen subsidieplafond provinciaal Monumentenfonds vast Gedeputeerde Staten hebben in 2009 tot maximaal E 900.000 beschikbaar voor restauratie en onderhoud van monumenten en voor bouwhistorisch onderzoek aan monumenten. Dat bedrag is inclusief E 500.000 die Provinciale Staten in de vergadering van 12 november jl. extra voor de uitvoering van de subsidieverordening bestemden. De regeling is namelijk een groot succes. Van 2005 tot en met 2008 heeft de provincie uit het monumentenfonds in totaal ruim E 3.500.000 aan subsidies verstrekt. In de periode 2005 tot en met 2009, de duur van de Nota Erfgoed, is in het provinciale Monumentenfonds een bedrag van E 4 miljoen beschikbaar.

Tien procent van dat bedrag is bestemd voor onderhoudssubsidie, 2% voor bouwhistorisch onderzoek en het restant E 792.000 voor restauratie. Aanvragen kunnen worden ingediend van 5 januari tot 1 maart 2009. Er komen op 20 december 2008 advertenties in de media en er staat informatie op de provinciale website www.fryslan.nl/erfgoed.


12. Provincie verleent milieuvergunning voor REC Het College van Gedeputeerde Staten verleent aan Omrin/Afvalsturing Friesland N.V. een vergunning op basis van de Wet milieubeheer voor de oprichting van een Reststoffenenergiecentrale in Harlingen. De milieuvergunning - formeel de definitieve beschikking op de vergunningaanvraag - is dinsdag door het college vastgesteld. In vergelijking met de ontwerp-beschikking is er nog een aantal wijzigingen in de beschikkingen doorgevoerd, veelal op basis van inspraakreacties. Dit leidt tot een vergunning die strenger is dan de aanvankelijke ontwerp-beschikking en de aangevraagde milieuvergunning. Persbericht beschikbaar


13. Voorkeursoplossing project Drachtsterweg e.o. Een halfverhoogd en compact Drachtsterplein met verkeerslichten, vier halfverdiepte fietstunnels en twee bypasses, een aquaduct onder het Van Harinxmakanaal en een ongelijkvloerse en verdiepte kruising bij Goutum/Zuiderburen/Hempens-Teerns. Dat is volgens het college de voorkeursvariant voor het oplossen van de verkeersproblematiek aan de zuidkant van de stad rond het zogenoemde 'Drachtstercomplex'. Gelijktijdig hebben burgemeester en wethouders van Leeuwarden zich ook uitgesproken voor deze voorkeursvariant. De voorkeursoplossing wordt nu door provincie en gemeente ter inzage gelegd. De uitvoering van het werk aan de Drachtsterweg en omgeving is gepland tussen 2011 en 2015.


---- --