Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 16 december  |
|2008                                              |


1. Uitgangspunten meerjarenbegroting 2010-2014
GS hebben de indexpercentages vastgesteld waarmee de provinciale meerjarenbegroting wordt opgehoogd voor wat betreft de algemene loon- en prijsstijgingen en de renteontwikkeling. Daarbij wordt uitgegaan van de laatste prognoses van het Centraal Planbureau (CPB).

2. Onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid
Het arbeidsmarktbeleid en het hergebruik van stortplaatsenzullen op grond van het onderzoeksplan 2009 naar doeltreffendheid en doelmatigheid komend jaar worden onderzocht. Op grond van de provinciewet zijn GS verplicht jaarlijks een aantal onderzoeken uit te voeren. De Zuidelijke Rekenkamer en de statencommissie voor Bestuur en Middelen zullen worden geïnformeerd.

3. Woningbouw Zuidoost-Brabant
In de komende tien jaar is het nog steeds nodig dat er voldoende nieuwe woningen worden gebouwd (100.000 voor heel Noord-Brabant). Dit geldt ook voor de regio Helmond en ondanks de financiële crisis. Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen. Na herstructurering en optimale bezetting, blijft er een behoefte aan nieuwe ontwikkelingen. Dit antwoorden GS op vragen van de Groen Links fractie.

4. Bouwsteen Landschap
In voorbereiding op de structuurvisie wordt een Bouwsteen Landschap ontwikkeld. Gedeputeerde Staten hebben Bosch Slabbers Landschapsarchitecten de opdracht gegeven deze bouwsteen op te stellen. De Bouwsteen Landschap gaat in op een van de hoofdopgaven voor de structuurvisie om te komen tot een meer ontwikkelingsgerichte en gebiedsgerichte benadering van het buitengebied en de overgang stad-land. Inzichten in de huidige en gewenste identiteit van het Brabantse landschap worden gekoppeld aan een meer integrale omgang met de menging van functies in het buitengebied. Daarbij wordt de kwalitatieve opgave voor bestaande en nieuwe gebruiksfuncties (o.a. landbouw, duurzame energie en klimaat) benadert vanuit de regionale landschappelijke kwaliteiten van Brabant.

5. Subsidieregeling landelijk gebied
Op 12 december 2008 hebben Provinciale Staten het nieuwe provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied 2007-2013 vastgesteld. In dit nieuwe meerjarenprogramma zijn de subsidievoorwaarden inrichting landelijk gebied niet meer opgenomen. Gedeputeerde Staten hebben de vigerende subsidievoorwaarden uit het oude provinciaal Meerjarenprogramma 2007-2013 opnieuw vastgesteld in de Tijdelijke subsidieregeling inrichting landelijk gebied Noord-Brabant. Het betreft hier een tijdelijke reparatie van het subsidiekader. Medio 2009 zal de nieuwe regeling in werking treden. Daarin worden diverse subsidieregels samengebracht, zodat de subsidies meer transparant en efficiënt zijn voor zowel de aanvragers als de provincie

6. Groen Blauw Stimuleringskader
GS hebben het Groen Blauw Stimuleringskader na een jaar op onderdelen aangepast. Dit is een regeling waarbij boeren een vergoeding krijgen voor natuurbeheer en waterhuishouding. De aanpassingen betreffen het toepassingsgebied van de regeling en op de pakketten maatregelen en bijbehorende vergoedingen.

7. Op reis met Van Rossem
De NCRV zal in het televisieprogramma "Op reis met Van Rossem" aandacht besteden aan Brabantse cultuurlandschappen, waaronder het Maaasheggenlandschap. GS hebben een subsidie van E 20.000 beschikbaar gesteld voor het programma dat 26 maart 2009 wordt uitgezonden.

8. Educatie ecologie
GS stellen in 2009 E375.000 beschikbaar voor subsidie rond Communicatie en Educatie Ecologie.

9. Coördinatiepunt Landschapsbeheer
Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap heeft in 2007 namens de provincie in totaal voor E 5,5 miljoen subsidie verstrekt aan particulieren, boeren, vrijwilligersgroepen, gemeenten en waterschappen. Hiermee is onder meer de aanleg van 75 kilometer ecologische verbindingszone, 3 faunapassages, 39 poelen, 36 hectare kleine landschapselementen en 39 kilometer laan- en knotbomenrijen in gang gezet. Dat blijkt uit het jaarverslag 2007 van het Coördinatiepunt, waarmee GS hebben ingestemd.

10. Luchtkwaliteit
Ook in 2009 zal provincie Noord-Brabant maatregelen subsidiëren rond luchtkwaliteitsverbetering en schoon, zuinig, stil en duurzaam vervoer. Daartoe hebben GS het openstellingsbesluit van de beleidsregel "Verbeteren Luchtkwaliteit in Brabant" voor volgend jaar vastgesteld. Het gaat om cofinanciering van overheden en bedrijven.

11. Frisse scholen
Samen met de gemeente Waalwijk, schoolbestuur Leerrijk, Astmafonds en GGD Brabant/Zeeland gaat de provincie Noord-Brabant de adoptieschool Pieter Wijten in Waalwijk renoveren. Daartoe ondertekenen deze partijen een intentieverklaring. Samen met maatschappelijke partners zet de provincie zich in om een gezond binnenmilieu op scholen te realiseren, tegen reële kosten en een laag energieverbruik.

12. Overdiepse Polder
Het terpenplan Overdiepse Polder biedt vanaf 2015 meer ruimte voor de rivier. Dit komt de veiligheid in de regio ten goede. In de nieuwe situatie zal de polder gemiddeld één keer per 25 jaar overstromen. Voor de uitvoering van het plan zijn verschillende wettelijke besluiten nodig. De provincie legt vanaf vrijdag 19 december a.s. een aantal wettelijke plannen en andere besluiten ter inzage. Dit betreft de projectnota/MER, het ontwerp-inpassingsplan voor de planologische inpassing, het ontwerp-inrichtingsplan voor de herverkaveling en de ontwerp-besluiten voor vier vergunningen die nodig zijn om het project te kunnen uitvoeren. De provincie zal in het voorjaar van 2009, mede op basis van de ingebrachte zienswijzen, de plannen definitief vaststellen.

13. Werkbezoek statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur (ZWC)
De statencommissie ZWC brengt een werkbezoek aan Bureau Jeugdzorg in Tilburg op 23 januari. Tijdens het werkbezoek krijgen zij een toelichting over de resultaten die Bureau Jeugdzorg heeft gerealiseerd in 2008.

14. Woonzorginitiatieven
Gedeputeerde Staten verlengen de subsidieregeling voor kleinschalige woonzorginitiatieven tot 1 juli 2009. In deze verlengingsperiode wordt onderzocht hoe de provincie in de toekomst de belangen voor kleinschalige woonzorginitiatieven het beste kan blijven behartigen.

15. Reisinformatie
De provincie heeft met diverse gemeenten een samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor wat betreft de aankoop en het onderhoud van digitale busborden. Hierop worden actuele vertrektijden vermeld. De busborden worden in het voorjaar 2009 geplaatst. Een voorstel wordt verzonden aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

16. Onderhoud spoor
Uit overleg met ProRail en de inspectie Verkeer en Waterstaat blijkt dat alle 1800 spoorwissels in Nederland aan de veiligheidseisen voldoen. Dit antwoorden GS op statenvragen van de Groen Links-fractie over mogelijke achterstanden in onderhoud van wissels.

17. Personenvervoer over water
Er zijn twee relevante initiatieven in Brabant om personenvervoer over water te stimuleren: veerdiensten bij Werkendam-Gorinchem en Cuijk-Grave-Nijmegen. Dit blijkt uit een inventarisatie die GS hebben gemaakt als gevolg van een door PS ingediende motie. GS staan positief tegenover een gesprek met de betrokken partners. De commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid wordt hiervan in kennis gebracht.

18. Verkeersveiligheid
Het Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid 2009, met hierin een breed scala van uiteenlopende activiteiten, is vastgesteld. Extra aandacht zal er zijn voor ouderen en de fiets en jongeren tussen 12-16 jaar. De provincie investeert E1,2 miljoen en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) stelt E100.000 beschikbaar. De commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid wordt hiervan in kennis gebracht.

19. Programmaplan 2009 Verbindend Brabant
Een betere bestuurlijke samenwerking in Brabant, een duidelijke positionering van Brabant in toeristisch en economisch opzicht en een klantgerichte organisatie die gebruik maakt van de moderne faciliteiten op ICT-gebied. Dat zijn de hoofdlijnen van het programmaplan 2009 "Verbindend Brabant", een van de programma's uit het bestuursakkoord 2007-2011, Vertrouwen in Brabant, dat Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen zenden. In het programmaplan staan de belangrijkste prioriteiten voor het komend jaar aangegeven en wordt verslag gedaan van de resultaten die in 2008 geboekt zijn.

20. Dienstreizen
Gedeputeerde Annemarie Moons neemt deel aan het 5e Wereld Waterforum in Istanbul. Zij wordt vergezeld door een ambtelijke delegatie die projecten uit Noord Brabant presenteert. Het Wereld Waterforum vindt plaats in maart 2009. Gedeputeerde Brigitte van Haaften neemt deel aan een reis die door het ministerie van VWS wordt georganiseerd in het kader van mogelijke besluitvorming over de kandidaatstelling van Nederland voor de Olympische Spelen in 2028. De reis gaat naar Zuid-Afrika waar in 2010 het WK-voetbal plaats vindt.

21. Bedrijventerreinen
In de komende periode zijn de structuurvisie ruimtelijke ordening, het bestuurlijke afsprakenkader 2010-2020 van de ministers van VROM en EZ en het rapport van de taskforce (her)ontwikkeling bedrijventerreinen (Commissie Noordanus) van invloed op het provinciale beleid ten aanzien van de bedrijventerreinen. GS zenden de statencommissies voor Ruimte en Milieu, Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid en de statencommissie voor de Beleidsevaluatie een notitie waarin zij aangeven hoe zij omgaan met deze beleidsprocessen.

22. Noord-Brabants Museum
Gedeputeerde Staten stemmen in met de benoeming van de heer J. van den Hoven en de heer B. de Boer tot leden van de raad van Toezicht van het Noord-Brabants Museum.

23. Eindhoven Airport
Een evenwichtige benadering tussen economie, leefbaarheid en milieu is een noodzaak bij de benadering van de luchtvaart. GS pleiten voor wat betreft de benadering van Eindhoven Airport voor een tafel van Alders. Dat schrijft het college van GS aan B. en W. van Son.


24. Gebiedsontwikkeling Moerdijk
De intentieovereenkomst gebiedsontwikkeling Moerdijk wordt met 6 maanden verlengd. Gedeputeerde Staten stemmen daarmee in en informeren de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

25. Waterconvenant Moerdijk
Samen met de gemeente Moerdijk, het Havenschap Moerdijk en het Waterschap Brabantse Delta ondertekenen GS een convenant om de waterhuishouding in het gebied te ontwikkelen. Een waterpanel zal de uitvoering van een waterplan begeleiden.

26. Statenvragen busvervoer
Het omleiden van buslijnen door het centrum van St. Oedenrode is niet nodig omdat het zorgcentrum Odendael met buurtbus en regiotaxi goed bereikbaar is. Ook de ontsluiting van Goirle met het openbaar vervoer is goed geregeld. Dat zeggen GS in antwoord op vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer M. Erciyas (SP).

27. Financieel risicomanagement
De manier waarop de provincie financieel risicomanagement wil voeren wordt toegelicht in een notitie aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen. In de notitie geven GS ook aan hoe zij daarbij de Rekeningcommissie uit Provinciale Staten willen betrekken.

28. Telos, het Brabants Instituut voor Duurzaamheidsvraagstukken.
Telos, het Brabantse Instituut voor Duurzaamheidsvraagstukken wordt als zelfstandig instituut een onderdeel van het Tilburg Centre for Sustainable Enterprise and Society. Telos is destijds door de provincie opgericht als een netwerkorganisatie met meerdere partners maar deze organisatievorm is uiteindelijk weinig duurzaam gebleken. Het Tilburg Centre voor Sustainable Enterprise is opgericht door de economische faculteit van de UVT en Telos wordt daarvan een van de instituten. Omdat GS het Telos voor de duur van deze bestuursperiode willen ondersteunen wordt het instituut aangemerkt als Dienst van Algemeen Economisch Belang.

29. Overprogrammeren
GS willen een discussie starten over het op tempo houden van provinciale investeringen en de uitvoering van projecten en beleid. Bij die uitvoering van het beleid en projecten is de provincie afhankelijk van tal van procedures en maatschappelijke partners. Dat leidt er nu soms toe dat geplande projecten niet tot uitvoering komen in het lopende begrotingsjaar. Daardoor ontstaan overschotten. Wanneer nu in de begroting meer verplichtingen worden aangegaan dan er feitelijk middelen beschikbaar zijn, is de kans groter dat de vooraf ingeschatte prestaties ook daadwerkelijk worden gehaald. Daarbij wordt er de kans, op basis van ervaringen uit het verleden, ingeschat dat een aantal projecten niet doorgaan dan wel lager uitvallen Dit wordt overprogrammeren genoemd.


30. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Drimmelen voor de bouw van een ruimte voor ruimte woning aan de Wagenstraat; de gemeente Nuenen ca voor de realisatie van 55 woningen ter plaatse van de noordwesttangent; de gemeente Heusden voor een honden- en kattenpension aan de Polderweg 3; de gemeente Bergeijk voor het oprichten van vier lichtmasten bij het tennispark aan de Eerselsedijk 42; de gemeente 's-Hertogenbosch voor de bouw van een medisch centrum en appartementen in woonbuurt de Hoef; de gemeente Geertruidenberg voor de realisering van een werktuigenloods aan de Molenstraat 54 te Raamsdonk; de gemeente Uden voor de bouw van een woning aan de Vloetstraat 5; de gemeente Gilze ca voor de uitbreiding van een overdekte losgooibak bij een hippisch centrum aan de Hulteneindsestraat 40 te Hulten; de gemeente Waalwijk voor de bouw van garageboxen aan de van Lovenlaan 10; de gemeente Cuijk voor de bouw van een woning aan de St Annastraat 13; de gemeente Breda voor de legalisering van een woonwagen aan de Boterbloemstraat 230 te Prinsenbeek; de gemeente Etten-Leur voor de bouw van een mantelzorgwoning aan de Kerkstraat 2; de gemeente Cranendonck voor de bouw van 18 appartementen aan de Grootschoterweg 38 t/m 46 te Budel-Schoot; de gemeente 's-Hertogenbosch voor het aanleggen van infrastructuur bij het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis en Koning Willem 1 college; de gemeente Schijndel voor de realisatie van een Eendenkooi met kooikershuisje aan de Vlagheide 8a; de gemeente Etten-Leur voor de uitbreiding van een glastuinbouwbedrijf ter plaatse van Achter de Vaart 3a; de gemeente Hilvarenbeek voor de nieuwbouw van een multifunctioneel cultureel centrum en 18 appartementen aan de Ypelaarstraat; de gemeente Eindhoven voor de uitbreiding van winkelcentrum Haagdijk.

Gedeputeerde Staten hebben verklaring van geen bezwaar voor realisering vuurwerkopslag en verkooppunt voor tuincentrum Coppelmans, Nieuwe Waalreseweg 199 te Valkenswaard geweigerd, hebben zienswijze ingediend tegen ontwerpbestemmingsplan Kom Overloon van de gemeente Boxmeer, Hebben bestemmingsplan Uitbreidingsplan Nuenen-West gedeeltelijk goedgekeurd, hebben zienswijze ingediend tegen ontwerp-bestemmingplsn Holthees van de gemeente Boxmeer, hebben verklaring van geen bezwaar geweigerd voor 2 hectare teeltondersteunende voorzieningen buiten het bouwblok aan de Ettenseweg 4 te Srundel, gemeente Rucphen, hebben het bestemmingsplan Tuincentrum Akkerweg van de gemeente Helmond goedgekeurd, hebben verklaring van geen bezwaar afgegeven voor het oprichten van een zeugen- en biggenstal op het perceel Achterbos 24 in de gemeente Asten.


---- --