Gemeente Oirschot

Kort verslag van de raadsvergadering op 16 december 2008

De raadsvergadering draaide deze avond vrijwel helemaal om één onderwerp: het beschikbaar stellen van een aanvullend krediet voor sportcentrum De Kemmer.

Voor de raad aan dat onderwerp begon, stelde het eerst in rap tempo en zonder discussie het milieujaarprogramma 2009, de algemene plaatselijke verordening 2009 (APV), de verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs en het controleprotocol 2008 vast. En tussendoor stelde de raad ook nog een bestemmingsreserve in voor de vervanging van de voorziening riolering.

Bij het voorstel van burgemeester en wethouders om ruim 4,3 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor sportcentrum De Kemmer stond de raad des te langer stil. Er waren veel belangstellenden naar het gemeentehuis gekomen om de beraadslagingen te volgen. Voor het renoveren en verbouwen van de accommodatie voor gebruik door het Kempenhorstcollege en diverse verenigingen had de raad eerder al ruim 2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Maar dat bedrag blijkt nu veel te laag te zijn. Alle fracties waren het erover eens dat dit een zware tegenvaller is en dat ze daarover te laat door wethouder Van de Loo zijn geïnformeerd. De wethouder bood zijn excuses daarvoor aan, maar gaf ook aan dat hij via raadsinformatiebrieven, voortgangsrapportages en bij twee besluitvormende raadsvergaderingen de raad regelmatig heeft geïnformeerd.

De raad zoekt nu naar mogelijkheden om de kosten terug te dringen. De fractie Van der Heijden/Maas diende een amendement in waarin het voorstelde om een quickscan te laten uitvoeren naar de mogelijkheden van nieuwbouw nabij de Kempenhorst en nieuwbouw op de huidige locatie. In de eerste optie zou dan ook onderzocht moeten worden of het mogelijk is om op de huidige locatie van de Kemmer luxe bouwkavels uit te geven. Het amendement werd als eerste in stemming gebracht en werd alleen ondersteund door de oppositie, waardoor het sneuvelde.

Een amendement dat door De Gewone Man werd ingediend en gesteund door Dorpsvisie en de PvdA haalde het met 9 stemmen voor en 8 tegen wel. Dit amendement bestond uit een opdracht aan de verantwoordelijke wethouder om alternatieven voor het plan te onderzoeken, waarbij de gehele opzet opnieuw wordt bekeken om op die manier bezuinigingen te realiseren. Daarnaast moet de wethouder overeenkomstig het amendement alles in het werk stellen om extra mogelijkheden voor subsidies en bijdragen binnen te halen. Verder bepaalt het amendement dat het raadsvoorstel aangehouden wordt en dat de wethouder elke 2 maanden een tussenrapportage verzorgt in de B&W-informatiebijeenkomsten. Besluitvorming dient uiterlijk in juni 2009 plaats te vinden.

Intussen was het 23.00 uur geweest en het reglement schrijft voor dat dan in onderling overleg bepaald wordt of de vergadering wordt geschorst en de dag later wordt voortgezet of dat de overige punten alsnog behandeld worden. De raad koos voor het laatste. Zonder discussie gaf de raad medewerking en een bijdrage aan het cameraproject 'Veilig Oirschot' en gaf ze groen licht voor een face-lift behandeling aan de sportvloer van sporthal De Klep.

Over het laatste onderwerp, het beschikbaar stellen van een krediet voor de uitvoering van een haalbaarheidsonderzoek naar een multifunctionele accommodatie (MFA) in Spoordonk, stelden alle fracties behalve Dorpsvisie vragen aan de wethouder. Wethouder Van de Loo beantwoordde ze naar tevredenheid, waarna het voorstel werd aangenomen. Alleen de VVD stemde tegen.

De volgende besluitvormende raadsvergadering is op 27 januari 2009.