Vrouwen aanbod, Vrouwen aan bod


Expositie vrouwelijke kunstenaars uit de jaren twintig van de vorige eeuw

BERGEN NH, 20081024 -- Onder de titel Vrouwenaanbod, Vrouwen aan bod toont museum Kranenburgh van 16 december 2008 t/m 5 april 2009 kunstwerken van vrouwen die de jaren twintig van de vorige eeuw een heel vernieuwend gezicht gaven. Drie vrouwen nemen in deze expositie een centrale plaats in. Een van hen, Else Berg (1877-1942) zal bij velen bekend zijn. De werken van de andere, eveneens zeer vernieuwende, schilderessen zijn minder bekend, maar des te verrassender. Het zijn Jemmy van Hoboken (1900-1962) en Edle Alma-Saxlund (1886-1980).

Even vooruitstrevend
Naast de werken van deze opmerkelijke schilderessen is ook werk te zien van een aantal bijzondere collegae, alles ontstaan in de jaren twintig, zoals onder anderen Lou Loeber, Anna Maria Blaupot ten Cate, Jacoba van Heemskerck, Lilly van Velde-Kloeker, Engelien Reitsma Valença, Charley Toorop en Anna Sluyter.
Te zien is dat zij in vooruitstrevendheid beslist niet onderdeden voor hun mannelijke collega's.

Charley Toorop
In de Nieuwe Zaal van museum Kranenburgh is de tentoonstelling Charley Toorop, Werken op papier te zien, van 11 november 2008 t/m 5 april 2009. `Vrouwen aan bod' sluit hierbij dus mooi aan. Onder de titel Vooral geen principes! is in museum Boymans van Beuningen in Rotterdam een overzichtsexpositie te zien van het geschilderde werk van Charley Toorop (27 september 2008 - 18 januari 2009).

Catalogus
De begeleidende catalogus is geschreven door een drietal kunsthistorici, Linda Horn, Joseline de Koning en Beks Oppers. De eindredactie berust bij Renée Smithuis, die tevens de samenstelster is van de tentoonstelling.





Ingezonden persbericht