Technische Universiteit Delft

Breuer
door M&C

TU Delft: Promotie van mevrouw D. Cacciola: "Moderne Klassiker: die Wiedergefundene Zeit"

16 december 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw D. Cacciola | Laurea in Conservazione de Beni Culturali, Italië promotor | Prof.dr. F. Bollerey Bk
coprom. | Dr. O. Macel UHD-Bk

Moderne Klassiker: die Wiedergefundene Zeit

Het verhaal achter de beroemde Wassily-fauteuil - de re-editie van het origineel van Bauhaus-architect en -meubelontwerper Marcel Breuer uit 1925 - begint niet pas in 1962, maar al in 1958. Bovendien was Breuer er persoonlijk nauw bij betrokken. Dit zegt Donatella Cacciola in haar proefschrift Moderne Klassiker: die wiedergefundene Zeit. Die Reeditionen von Sitzmöbeln in Deutschland und Italien und ihre Rezeption, waarop zij op 16 december 2008 bij de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft hoopt te promoveren.

Cacciola's onderzoek is de eerste wetenschappelijke studie naar zogenoemde re-edities van zitmeubels - stoelen en fauteuils die na een tijdsonderbreking opnieuw worden geproduceerd. Cacciola maakte gebruik van innovatieve onderzoeksmethoden, zoals röntgenopnames en gewichtsbepalingen. Bij haar onderzoek stuitte ze op een tekening van het architectenbureau van Marcel Breuer, waaruit blijkt dat al in 1958 een re-editie werd voorbereid van diens stoel uit 1925. Dat is vier jaar eerder dan werd aangenomen. Ook ontdekte ze dat Breuer twee tot nu toe onbekendevarianten bedacht en daarmee zélf een strategie ontwikkelde om zijn ontwerp te herintroduceren, terwijl bij de meeste andere re-edities de oorspronkelijke ontwerper niet betrokken is. Zo werden zes exemplaren van de eerste variant al in 1960 geproduceerd door de Zwitserse meubelfirma Wohnbedarf. In 1962 ging Breuer voor zijn tweede variant in zee met de Italiaanse fabrikant Dino Gavina en begon de productie van wat vanaf dat moment de Wassily-fauteuil heette, die overigens pas na 1968 - na de overname van de firma Gavina door Knoll International - een verkoopsucces werd. Cacciola vond bij Gavina het prototype van deze tweede variant, dat enigszins afwijkt van de latere Knoll-modellen doordat het massieve buizen heeft en een gelast frame. Naast de Wassily-fauteuil onderzocht Cacciola nog zes andere beroemde modernistische stoelen, waaronder de Zigzagstoel van Rietveld, en formuleerde zij een typologie van re-edities.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.