Ingezonden persbericht


4 december
2008

Persbericht
Officiële lancering
en preview Dutch Design Fashion Architecture met minister Plasterk, staatssecretaris Timmermans en staatssecretaris Heemskerk.

Op dinsdag 16 december wordt in het Lucent Danstheater in Den Haag het Dutch Design Fashion Architecture programma officieel gelanceerd en worden de focuslanden bekend gemaakt. Bewindslieden van de drie betrokken ministeries, minister Ronald Plasterk (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en de staatssecretarissen Frank Heemskerk (Ministerie van Economische Zaken) en Frans Timmermans (Ministerie van Buitenlandse Zaken) lichten het initiatief en de samenwerking toe.

Het Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA) programma is in het leven geroepen om de internationale positie van de meest vooraanstaande sectoren in de Nederlandse creatieve industrie - design, mode en architectuur - duurzaam te versterken. Hiertoe bundelen organisaties uit de drie sectoren hun krachten en vindt afstemming plaats met én tussen de ministeries. Deze bijzondere publiekprivate samenwerking duurt van 2009 tot en met 2012.

Aanleiding
Aanleiding voor het DutchDFA programma is het groeiende internationale succes van Nederlandse architectuur, mode en design. De creatieve en innovatieve kracht van deze sectoren versterkt de economische concurrentiepositie en het imago van Nederland in het buitenland. Het programma gaat van start in een snel veranderende wereld. In samenhang met globalisering vormt duurzame ontwikkeling de grote uitdaging van deze tijd. Hieraan kunnen de creativiteit, deskundigheid en innovatieve kracht van Nederlandse ontwerpers een cruciale bijdrage leveren.

Programma
Het DutchDFA programma bestaat uit meerjarige strategische programma's die gebaseerd zijn op actuele thema's en lokale vraag in een aantal geselecteerde regio's. Na vier jaar is de internationale positie van Nederlandse architectuur, mode en design in deze regio's aanwijsbaar verstevigd. Tegelijkertijd hebben de partners een crosssectorale werkwijze ontwikkeld voor de verdere internationalisering van de Nederlandse ontwerpsector.

Initiatiefnemers
De initiatiefnemers, verenigd in de Regiegroep DutchDFA, zijn: Premsela, Nederlands Architectuurinstituut, Atelier Rijksbouwmeester, BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers), BNA (Bond van Nederlandse Architecten), BNI (Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten), Modint en de Nederlandse creatieve steden. Vertegenwoordigers van de ministeries van OCW, EZ en BZ zijn waarnemend lid.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht