Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, DINSDAG 9 DECEMBER 2008

16 december: Don't look now - beelden om van af te zien, aflevering 3: seksualiteit en intimiteit

De grenzen van het intieme beeld

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191
Aanvang: 19.00 uur
Entree: ¤16,- incl. maaltijd, Ooiervaarspas/CJP/studentenpas ¤8,-, Uitpas ¤14,- Reserveren via: 070 365 30 60

Iedere reclamemaker weet het: sex sells. Erotisch getinte beelden vullen het straatbeeld, reality shows voeren ons mee in de privélevens en trivialiteiten van doorsneeburgers en beroemdheden in doorzonwoningen en Gouden Kooien. Naast verrukking en vervoering roept ongevraagd vertoon van intimiteit ook schaamte en afkeer op.

Als derde in een serie van vier afleveringen Don't Look Now presenteert Kosmopolis Den Haag een avondprogramma over de grenzen van de verbeelding van het intieme. Samen met het publiek zoeken we deze grenzen op. Hoe wordt ons gedrag door beelden beïnvloed, leidt seksuele confrontatie tot jaloezie, tot schaamte of tot apathische verveling, waarbij de dagelijkse porno ons telkens weer visueel moet ophitsen?

Deze avond wordt ingeleid door de primatoloog en gedragswetenschapper Jan van Hooff. Hij vertelt over de effecten op ons gedrag van beelden van intimiteit en naar reactiepatronen van jaloezie en schaamte die mens en dier vertonen op onverhulde confrontatie met seksualiteit. Daarna kijkt u mee - of kijkt u weg - met de beeldkeuze van een van de vier gastheren en -vrouwen. Vanuit hun verschillende culturele achtergronden hebben zij een keuze van beelden gemaakt: zo zullen de grenzen van het intieme telkens weer anders ervaren worden.

Schrijfster Karin Spaink en gespreksleider Elles de Bruin gaan daarna met het publiek in op hun ervaringen. Aan het eind van de avond weten we misschien hoe beelden van seksualiteit op ons gedrag inwerken, wat gevoelens van ongemak ons kunnen leren over onszelf en welke diepere evolutionaire processen die schuilgaan onder culturele taboes.

Net als bij de eerdere Kosmopolis-avonden in deze serie Don't Look Now (over 'Beeld en Religie' en 'Beeld en Geweld') is uw actieve deelname van belang. Meepraten dus, maar ook mee-eten: u kijkt mee met een maaltijd op schoot.

De volgende en laatste aflevering in deze serie is op 13 januari. Thema: kunst

Ingezonden persbericht