Nederlandse Islamitische Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 16 december 2008

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.

Presentatie: Hatice Kurºun


---

Hoofdgast Ruud Peters was tot voor kort hoogleraar islamitisch recht en Arabist aan de Universiteit van Amsterdam. Peters is inmiddels officieel met pensioen, maar blijft nog wel aan als bijzonder hoogleraar aan de UvA. Hij geniet internationale bekendheid als deskundige op het gebied van het islamitisch recht. Zo is hij al velen malen opgeroepen als getuige-deskundige in vele processen tegen islamistische terroristen, zowel in Nederland als in het buitenland. In 2005 werd Peters gevraagd om als deskundige op te treden in de rechtszaak tegen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Misverstand van de Week Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik over het misverstand dat de nieuw gekozen Amerikaanse president Barack Obama het beleid ten aanzien van Irak drastisch zal veranderen.

In de Islamitische canon deze week actrice en theatermaakster Inci Pamuk. Zij kiest voor het boek Meneer Ibrahim en de bloemen uit de Koran, van de Franse auteur Éric-Emmanuel Schmitt. Het boek gaat over de onverwachtse vriendschap tussen een joods jongetje en een islamitische man in het Parijs van de jaren zestig van de vorige eeuw.

Vanaf 16 december wordt het 7e Mediterrane Letteren Festival gehouden in zes Nederlandse steden. Dichters lezen in eigen taal voor, en de vertalingen worden geprojecteerd op een scherm. Het festival heeft als ondertitel Blauwe Woorden. Journaliste Iclal Akcay zal namens Kunststichting Sahne uiteenzetten waar de Mediterrane karavaan haar tenten in Nederland zal opslaan.

Paneldiscussie Het jaar 2008 is weer bijna om, een goed moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Welke thema's betreffende moslims en islam speelden er in 2008? En hoe was de berichtgeving hierover in de Nederlandse media? Van fitna tot Goudse problemen met Marokkaanse jongeren. Een discussie met de journalisten Özkan Golpinar ( o.a. Trouw en Groene Amsterdammer ) en Hassnae Bouazza (VPRO, Vrij Nederland).

Live muziek Boi Akih bestaat uit zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer. Akhinary heeft alweer vijf albums op haar naam staan. Ze zingt het liefst in de taal van haar vaders moederland, van het eiland Haruku ( Indonesië). "Ze trapt haar sandalen uit, stapt met blote voeten op het vloerkleed en begint te zingen als een engel. Hij speelt fantastisch. De Moluks/Nederlandse Monica Akihary is geen rijmende coupletten-rijger maar een muzikant die toevallig zingt. Doorslaggevend zijn timing en toon. De stem van Akihary is zeer kleurrijk vooral in het laag, en de tegenpartijen van Brouwer zijn altijd raak. In het muisstille BIMhuis eergisteren overtuigde het duo genoeg." NRC Handelsblad december 2007

www.boiakih.com

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.