GroenLinks Rotterdam



P E R S B E R I C H T

Raadslid Arno Bonte geeft RET-directeur Pedro Peters verleidingstips over ov-chipkaart

Rotterdam, 16 december 2008

GroenLinks-raadslid Arno Bonte geeft RET-directeur Pedro Peters vandaag drie adviezen 'om de Rotterdammers voor de ov-chipkaart te verleiden'. Zo adviseert hij het borgsysteem af te schaffen, ergernis nummer 1 voor chipkaartreizigers. Bij verkeerd uitchecken (vaak buiten de schuld van de reiziger om) wordt nu een borg van 4 euro afgeschreven. Bonte wil dat in plaats daarvan voortaan bij verkeerd uitchecken er vanuit wordt gegaan dat de eindhalte de halte is waar de reiziger de eerstvolgende reis incheckt. Ook pleit hij voor het gratis maken van de ov-chipkaart en het afschaffen van het opstaptarief.

Vandaag start de RET een campagne om alle Rotterdammers aan de ov-chipkaart te krijgen. GroenLinks-raadslid Arno Bonte heeft zijn twijfels over het succes daarvan, gezien het grote aantal klachten dat GroenLinks binnenkrijgt op de site www.ov-chipklacht.nl. 'Met alleen een reclamecampagne gaat het niet lukken om de Rotterdammers aan de ov-chipkaart te krijgen. Een PR-campagne heeft alleen effect als de ov-chipkaart het reizen écht eerlijker en makkelijker maakt. De beste reclame voor de ov-chipkaart is het oplossen van alle problemen.'

Brief van GroenLinks-raadslid Arno Bonte aan RET-directeur Pedro Peters:

Geachte heer Peters, beste Pedro,

Vandaag start u de campagne om Rotterdamse reizigers aan de ov-chipkaart te krijgen, onder het motto "zo makkelijk is het reizen met de ov-chipkaart!". Ik hoop dat u er in slaagt om het de Rotterdamse reizigers echt makkelijker te maken. Daarvoor zullen nog wel een aantal hardnekkige kinderziekten van de ov-chipkaart moeten worden opgelost.

Op basis van de meldingen op de site ov-chipklacht.nl bestaat de top 3 van problemen momenteel uit:


1. Borg van 4 euro kwijt.

2. Files en letsel door poortjes.

3. Korte ritten duurder door verdwijnen strippenkaart-retourtje.

Met alleen een reclamecampagne gaat het niet lukken om alle Rotterdammers aan de ov-chipkaart te krijgen. Een PR-campagne heeft alleen effect als de ov-chipkaart het reizen écht eerlijker en makkelijker maakt. De beste reclame voor de ov-chipkaart is het oplossen van alle problemen. Ik heb daarom drie tips om de Rotterdammers voor het gebruik met de ov-chipkaart te verleiden.


1. Stop met het borgsysteem van 4 euro.
De meest voorkomende ergernis onder ov-chipkaartgebruikers is het kwijtraken van 4 euro borg als het uitchecken aan het eind van de reis (vaak buiten de schuld van de reiziger om) niet goed is gegaan. Het zou eerlijker zijn om in gevallen dat er geen uitcheck is geregistreerd, er vanuit te gaan dat het eindpunt van de reis de halte is waar de reiziger de eerstvolgende keer incheckt.


2. Verkoop reizigers geen lege kaart.
Als reizigers een ov-chipkaart aanschaffen betalen ze nu ¤ 7,50 voor alleen de kaart, zonder daarmee ook maar é©én kilometer te kunnen reizen. Het zou eerlijker zijn om op een nieuwe ov-chipkaart gelijk een reistegoed van ¤ 7,50 te zetten. Dat maakt het voor strippenkaartgebrruikers aantrekkelijker om een ov-chipkaart aan te schaffen.


3. Schaf het opstaptarief af.
Korte ritten zijn nu relatief duur, omdat bij het begin van de reis een opstaptarief van 70 cent moet worden betaald. Het goedkope strippenkaart-retourtje komt met de ov-chipkaart bovendien te vervallen. Eerlijker zou het zijn om reizigers alleen te laten betalen voor daadwerkelijk gereisde kilometers. Je lost daarmee ook het probleem op dat reizigers een dubbel opstaptarief betalen bij overstappen tussen twee vervoerders of dat ze met drie kaarten op zak lopen (strippenkaart voor Arriva of Qbuzz, ov-chipkaart voor de metro en de compensatiekaart om het extra opstaptarief terug te kunnen vragen).

Ik hoop dat u de bovenstaande adviezen in uw voordeel zult gebruiken. Veel succes met het verbeteren van de ov-chipkaart en een voorspoedige start van het nieuwe jaar!

Met vriendelijke groet,

Arno Bonte
Raadslid GroenLinks Rotterdam


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 247 559 207