Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 16 december 2008

CO2-afvang, -transport en -opslag integraal onderdeel van concept

C.GEN plant samen met CEGEDEL de bouw van een waterstofelektriciteitscentrale in Rotterdam

De Luxemburgse elektriciteits- en gasleverancier CEGEDEL en het Belgische C.GEN werken samen om in de haven van Rotterdam een waterstofelektriciteitscentrale (WEC) te bouwen. Het vergunningentraject hiervoor werd onlangs opgestart. C.GEN en CEGEDEL gebruiken een technologie die het mogelijk maakt CO2 uit de atmosfeer te houden, te transporteren en op te slaan. Minstens 85% van alle CO2 wordt afgevangen en opgeslagen waardoor de centrale schoner is dan bestaande centrales die werken met vaste brandstoffen.

De centrale gaat schone energie produceren op basis van waterstof. Deze wordt geproduceerd door de verbranding van een vaste brandstof (steenkool, petcokes, biomassa) door toevoeging van zuurstof. Het syngas dat hierbij ontstaat (koolstofmonoxide en waterstof) wordt omgezet in CO2 en waterstof. De CO2 wordt gescheiden en afgevangen voordat verbranding of gebruik van de waterstof plaats vindt.

Realisatie klimaatdoelstellingen

De waterstofelektriciteitscentrale past volledig in de Nederlandse klimaatdoelstellingen, aldus C.GEN CEO Wim Heyselberghs: 'C.GEN bouwt een schone energiecentrale die een brug slaat naar de toekomst. De CO2-afvang van minstens 85% sluit aan bij de doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative, het Rijk en de Europese Unie. De mogelijkheid te draaien op verschillende brandstoffen, ook biomassa, is een bijkomend milieuvoordeel.' Ook energiebedrijf CEGEDEL wenst te investeren in projecten met een duurzaam karakter.

Planning

De ontwerpfase van de nieuwe centrale start binnenkort. Bij het ontwerp hanteren de initiatiefnemers maximale openheid richting alle verschillende betrokkenen. Volgens planning zou de nieuwe centrale in 2014 operationeel kunnen zijn.

CEGEDEL

CEGEDEL ("Compagnie Grand-Ducale d'Electricité du Luxembourg") werd opgericht in 1928 met als doel het land van elektriciteit te voorzien, op basis van een concessie haar toegewezen in 1928. Sindsdien verzekert zij de bevoorrading, het transport en de levering van elektriciteit in het Groothertogdom Luxemburg. Sinds 2005 werden de commerciële activiteiten (CEGEDEL SA) en transport activiteiten (CEGEDEL Net SA) van elkaar gescheiden, conform de "unbundling" en dus kaderend in de vrijmaking van de energiemarkten.

CEGEDEL besteedt een deel van haar middelen aan het uitbreiden van de activiteiten op gebied van de productie van elektriciteit, van hernieuwbare energie, van aardgas en van warmtekracht of van telecommunicatie.

Cegedel International SA

De onderneming Cegedel International SA is een 100% filiaal van CEGEDEL SA en werd opgericht met als doel de internationale diversificatie activiteiten te groeperen.

CGEN NV

C.GEN NV is een Belgische onderneming die wenst te investeren in milieuvriendelijke elektriciteitsproductie, dus met weinig of geen uitstoot van CO2. Het is een onderneming die zelf haar projecten ontwikkelt, op basis van verantwoorde ecologische keuzes. C.GEN NV is een filiaal van de Luxemburgse onderneming C.GEN SA en is gelieerd aan de Cobelfret-groep, die wereldwijd actief is in scheepvaart en terminals.


---



Ingezonden persbericht